Spørsmål og svar rundt fagbrev på jobb
Fagbrev på jobb er en ordning som lar voksne i arbeid ta fagbrev på jobben sin. Les svar på alle vanlige spørsmål rundt ordningen her.
Har du yrkeserfaring, men er ufaglært? Med arbeidserfaringen din kan du bli praksiskandidat, og få fagbrevet uten å være elev eller lærling.
For å få fagbrev som praksiskandidat kreves det normalt fem års erfaring innen et fag.
Du må nemlig kunne dokumentere 25% lengre praksis, enn fagets normale læretid.
Kontakt fagopplæringen Akershus, Buskerud eller Østfold fylker, for å få vurdert din realkompetanse. I særtilfeller kan fylkeskommunen godkjenne kortere praksis.
Er du praksiskandidat er du fritatt fra kravet om å bestå fellesfagene, norsk, engelsk, matematikk, naturfag, historie og kroppsøving, for å gå opp til fag- eller svenneprøve.
Du må likevel bestå en tverrfaglig eksamen i programrådet før du kan gå opp til fagprøven. Dette er en egen teorieksamen som tester din kunnskap om faget du ønsker å ta fagbrev i.
Oppmelding foregår på Privatistportalen. Den er åpen to ganger i året.
Våreksamen: Oppmelding fra 15. januar til og med 1. februar.
Høsteksamen: Oppmelding fra 1. september til og med 15. september.
Eksamensperioden er mellom april og juni, og november-desember.
Fagbrev på jobb er en ordning som lar voksne i arbeid ta fagbrev på jobben sin. Les svar på alle vanlige spørsmål rundt ordningen her.
Ønsker du å jobbe med barsel- og barnepleie? Bli barsel- og barnepleier med fagbrev som helsefagarbeider. Les hvordan her.
Er du syk over en lengre eller kort periode i læretiden din? Les mer om dine rettigheter og krav her.