Glad i hest? Gjør hobbyen til jobben din

Glad i hest? Gjør hobbyen til jobben din

Har du lyst til å jobbe med hest? Vil du heller tilbringe dagene i stallen enn å sitte på kontor hele dagen? Hvis dette høres ut som deg kan du ta fagbrev i hestefaget eller hovslagerfaget, og jobbe med hest hver dag. I hestefaget lærer du riktig hestehold, du lærer også om oppdrett og avl samt bruk av hest i næringsvirksomhet. Mens hovslagerfaget går ut på å sko hesten, noe som krever mye kunnskap om hestens bein og hover. 

Hestefaget

Det er stadig behov for flinke hestefaglærte. Hesten blir brukt i mange forskjellige sammenhenger, både i konkurranser, i næringsvirksomheter, på gård eller som kjæledyr. Som lærling i hestefaget vil du lære deg de forskjellige bruksområdene til hesten, samt riktig håndtering og behandling av hest. Det er fokus på miljø, dyrevelferd og etikk.

For lærlinger i hestefaget kan hverdagen være variert, men alt dreier seg rundt forskjellige aktiviteter med hest som ridning og kjøring, stell og pleie, stallarbeid, stalldrift og vedlikehold. Du må både kunne drifte en stall med hensyn til økonomiske faktorer, arbeidsmiljø og dyrevelferd. Samtidig vil du også transportere hest, undervise i hestestell og riding, utføre rutinemessige oppgaver som fôring og rengjøring, samt trene opp hester i ulike ganger og potensielt dressur.

Les mer: 

Hovslagerfaget

Faget har tre hovedkomponenter: tilvirkning og skoing, hestehelse og hestevelferd og sikkerhet og kvalitet. Hovslagerfaget er i utgangspunktet et håndverksfag hvor du lærer å sko hesten, så du må ha et godt håndlag og være praktisk anlagt. Samtidig lærer du også mye om hestehelse. En hovslager er med på å sørge for at hesten holder seg frisk og fin, du må kunne mye om forskjellige sykdommer, og hvordan du kan forebygge slitasje og skader på hesten.

Noen hovslagere har en fast arbeidsplass, men de aller fleste er selvstendig næringsdrivende og reiser rundt til forskjellige gårder og staller. Arbeidsdagen varierer fra dag til dag, en dag er du kanskje på en rideskole og rådgir en ny hesteeier om riktig hovpleie, mens du neste dag er på en gård for å beskjære hover før du drar til verkstedet for å smi nye hestesko.

Les mer:

 

Er du interessert i å jobbe med hest?

Ta kontakt med OKViken for mer informasjon om å bli lærer i hestefaget eller hovslagerfaget.


Derfor skal du velge helsefag

20 mars 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Gå til toppen