Fordelene med fagbrev

Det er mange fordeler med å velge en yrkesfaglig utdanning på videregående skole og ta fagbrev eller svennebrev.

Fordelene med fagbrev

Det er mange fordeler med å velge en yrkesfaglig utdanning på videregående skole og ta fagbrev eller svennebrev.

Først og fremst er det en spennende karrierevei med bratt læringskurve og varierte arbeidsdager. I tillegg vil du med en yrkesfaglig utdannelse være ettertraktet på arbeidsmarkedet i mange år fremover og få en stabil økonomi tidlig i livet.

Lønnet utdannelse

Hvis du velger å ta fagbrev, får du en stabil inntekt tidlig i livet. Læretiden i bedrift er lønnet og du får gradvis mer betalt for hvert halvår. Det gir deg mulighet til å flytte på hybel eller spare penger til å kjøpe egen bolig. Les mer om hva du tjener som lærling her.

Variert arbeidshverdag

Yrkesfaglig utdannelse gir mange karrieremuligheter. Med fagbrev eller svennebrev kan du blant annet jobbe innenfor tradisjonelle håndverksfag, i industrien eller med mennesker og omsorg. Uansett hvilken retning du velger, vil du få en variert og spennende arbeidshverdag. De fleste yrkesfaglige utdannelser leder til et yrke hvor du ikke sitter mye stille, og hvor arbeidsoppgavene varierer fra dag til dag og fra prosjekt til prosjekt.

Hvordan få fagbrev?

Fagbrev er noe du får når du er ferdig med læretiden i en bedrift. Det vil si at du først må ta

yrkesfaglig utdanning på videregående skole, oftest to år, og deretter søke læreplass i en bedrift. Enkelte fagområder har særløp, hvor man går ett år på videregående før man går tre år i lære. Læretiden avsluttes med en fagprøve, og bestått fagprøve leder til fagbrev. Les mer om hvordan du går frem for å få fagbrev her.

Andre veier til fagbrevet

Det å ta fagbrev som en del av videregående skole regnes som den ordinære veien. For mange er det av forskjellige grunner ikke mulig å ta fagbrev på denne måten. Da finnes det tre andre løsninger. Du kan ta fagbrev som praksiskandidat, med realkompetansevurdering eller du kan ta fagbrev på jobb.

Som praksiskandidat må du ha fem års relevant arbeidserfaring innen faget og bestå fagprøven. Med en realkompetansevurdering må du også bestå fagprøven, men erfaringen din kommer fra kunnskap du har tilegnet deg gjennom annet lønnet og ulønnet arbeid og utdannelse. Fagbrev på jobb er en ordning for voksne i arbeid som ønsker å ta fagbrev. Les mer om fagbrev på jobb her.

Har du flere spørsmål om fagbrev og svennebrev? Vi hjelper deg gjerne! Du finner vår kontaktinformasjon her.


Derfor skal du velge helsefag

20 mars 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Gå til toppen