Fem veier videre etter fagbrevet

Fem veier videre etter fagbrevet

Som utdannet fagarbeider med fagbrev, har du en rekke muligheter. Et fagbrev kan også lede til høyere utdannelse, og med en slik dobbeltkompetanse vil du bli svært ettertraktet på arbeidsmarkedet.

Her oppsummerer vi de fem veiene du kan gå, om du vurderer veien videre.

Fagbrev parallelt med studiekompetanse

Ønsker du deg en praktisk utdanning, men vil likevel få studiekompetanse for å ha muligheten til å studere videre? Flere videregående skoler tilbyr elever å ta fagbrev parallelt med studiekompetanse etter TAF- eller YSK-modellen. Skolegangen foregår dels i bedrift, dels på skolen.

Påbygging til generell studiekompetanse

Dette er for deg som har påbegynt eller fullført yrkesutdanning fra før, og som ønsker generell studiekompetanse for å gå videre med høyere utdanning.

Har du allerede fag- eller svennebrev trenger du ikke kroppsøving og programfag.

Mesterbrev

En mesterutdanning er en formell videreutdanning for håndverkere, som gir deg kompetanse som bedriftsleder og faglig leder. Du får selv rett til å ha lærlinger i ditt fag, og hjelpe disse frem mot fag- eller svenneprøve. Mesterutdanningen er lagt opp slik at du kan ta utdanningen på deltid over to år ved siden av at du står i jobb.

Les mer om mesterbrev her.

Fagskole

Fagskolene tilbyr yrkesrettede utdanninger som er ett nivå over videregående skole. Utdanningene varer fra et halvt til to år og inneholder praktisk og teoretisk utdanning.

Den lar deg bygge videre på din yrkesfaglige utdanning, og består av en kombinasjon av praktisk og teoretisk kompetanse.

Er du lærling? Her har vi samlet de vanligste spørsmålene vi får i «Lærlingens ABC».

Har du spørsmål om det å være lærling? Kontakt oss i OKViken her!


Derfor skal du velge helsefag

24 januar 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Bli helsefagarbeider

07 november 2023

For å bli helsefagarbeider må du velge helse- og oppvekstfag på Vg1, mens du fortsatt går på ungdomsskolen. Etter fire år har du fullført yrkesutdannelse.

Gå til toppen