Derfor må du dokumentere læretiden
Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.
Behovet for it-kompetanse kommer til å øke de neste årene, og i en rapport fra Damvad og Samfunnsøkonomisk analyse oppgis det at i 2030 vil 1 av 4 IT-jobber være ubesatte.
Damvad og Samfunnsøkonomisk analyse tok i 2014 for seg utviklingen frem til år 2030, og kom frem til at behovet er i privat tjenestesektor, offentlig sektor og industrien. Det vil være størst etterspørsel etter de med bachelor, mastergrad eller doktorgrad.
Om du ønsker deg en spennende, etterspurt og trygg jobb - velg IKT-servicefag. Om du ønsker et fagbrev innen IKT starter du med å søke deg inn på Vg1 service og samferdsel, første året på videregående. Deretter velger du Vg2 IKT-servicefag før du går to år opplæring i bedrift.
Du kan også velge å ta allmennfaglig påbygging, for å få generell studiekompetanse og kvalifisere til høyere utdanning.
Å gå «Y-veien» betyr at du kan søke høyere utdanning uten generell studiekompetanse, men at du søker med fagbrev og arbeidserfaring. Stadig flere utdanningsinstitusjoner åpner opp for at søkere med fagbrev i IKT kan komme inn på høyere utdanning.
Andre videreutdanninger innen IT på fagskole
Med et fagbrev i IKT-servicefaget kan du jobbe i små og store bedrifter, i privat og offentlig sektor. Du jobber ofte med drift og brukerstøtte, opplæring og rådgivning i forbindelse med arbeidsplassens IKT-løsninger og infrastruktur. Arbeidsoppgavene vil variere fra sted til sted, men som utgangspunkt er det nødvendig å ha god kjennskap til bedriftens IT-systemer.
Opplæringskontoret OKViken formidler læreplasser og følger opp lærlinger i IKT-servicefaget.
Ta kontakt med oss dersom du har spørsmål rundt læreplass og fagbrev i IKT-servicefaget.
Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.
Om du har valgt feil utdanningsprogram på videregående kan du ombestemme deg frem til og med 31 oktober. Hva med å bytte til yrkesfag, eller gå i lære?
Les mer om dine rettigheter her. Les om ferie, feriepenger, arbeidsavtale og hvilke arbeidstider som gjelder.