Derfor må du dokumentere læretiden
Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.
Du er dessverre ikke garantert å få læreplass, men du har krav på en eller annen form for opplæring.
Det er lærebedriften som avgjør hvem de velger å ansette i læreplassene sine til, så du har dessverre ingen garantier for å få læreplass.
Selv om du søker læreplass gjennom vigo.no, kan det være lurt å være aktiv selv. Selv om du søker direkte til en arbeidsgiver, må du også registrere søknaden din på vigo.
Da du ikke er garantert plass, er det viktig at du selv er aktiv, og forsøker å komme i kontakt med bedrifter du ønsker å være lærling i.
Ta kontakt med bedrifter du ønsker å jobbe for, og møt gjerne opp personlig. Du kan ha gode sjanser om du har hatt sommerjobb, eller har vært utplassert i en bedrift. Ta alltid kontakt så snart som mulig, og spør gjerne allerede når du er utplassert i Vg2.
Les mer: Kan jeg være lærling hvor som helst?
Har du opplæringsrett, har du også rett til å få et opplæringstilbud som bygger på den skolegangen du har. Dersom du ikke får tilbud i bedrift, vil du få tilbud om opplæring i skole. Du kan også velge å ta et hvileår, og bruke tiden på å jobbe eller skaffe deg en læreplass.
Hvis du takker nei til tilbud fra en lærebedrift som du er blitt formidlet til av fylkeskommunen, har du ikke krav på tilbud om ny læreplass eller tilbud om opplæring i skole samme skoleår.
Det gjelder også om du takker nei til en læreplass i et annet fylke enn det du bor i.
Les mer: Slik søker du lærlingplass
Det er opp til hver bedrift hvem de ønsker å ta inn som lærling. Får de mange søkere, blir de nødt til å ta et valg mellom disse. Da kan disse faktorene være avgjørende:
Les mer: Er du blitt innkalt for intervju for læreplass?
Har du spørsmål til OKViken? Kontakt oss her!
Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.
Om du har valgt feil utdanningsprogram på videregående kan du ombestemme deg frem til og med 31 oktober. Hva med å bytte til yrkesfag, eller gå i lære?
Les mer om dine rettigheter her. Les om ferie, feriepenger, arbeidsavtale og hvilke arbeidstider som gjelder.