Du har mange muligheter med fagbrev

Du har mange muligheter med fagbrev

Fagbrev gir deg mange forskjellige muligheter i yrkeslivet. Du kan selvsagt gå inn i ditt valgte yrke, men visste du at du også har flere måter å fortsette utdanningen på? Fagbrev passer perfekt for deg som ønsker å få fast jobb rett etter videregående, men om du skulle ombestemme deg eller om du vil fortsette å utdanne deg innen ditt fagfelt kan du gå videre med høyere utdanning eller fagskole. Du kan også ta et mesterbrev for å få kompetanse innen økonomi og ledelse, i tillegg til fagkompetansen din.

Gå inn i et yrke rett etter videregående

Som lærling begynner du å tjene penger allerede mens du er under opplæring. Når fagprøven er bestått og du har fått fagbrevet ditt kan du gå rett inn i et yrke. Da har du ikke bare opplæring i ditt fagområdet, men også flere års erfaring under beltet. Mange fagbrev er svært ettertraktede på jobbmarkedet. Enkelte yrker har stor mangel på utdannet arbeidskraft, så jobbmulighetene er gode.

Videreutdanning med Y-veien eller påbygg

Hvis du ikke vil gå rett i jobb etter fagbrevet, eller rett og slett bare ønsker å fortsette utdanningen, kan du gjøre dette enten via påbygg eller Y-veien, en forkortelse for yrkesfagelig vei. Y-veien er et alternativ for deg som ønsker å ta realfag- og ingeniørutdannelser. Disse studiene er tilrettelagt for deg med yrkesfaglig bakgrunn. Se hvilke utdanninger du kan ta med Y-veien på utdanning.no.

Du kan også ta påbygg og få studiekompetanse, da kan du søke deg inn på universitet eller høgskule. Med både fagbrev og studiekompetanse har du mange muligheter når det kommer til både jobb og utdanning. Les mer om påbygg VG3 - yrkesfag med fagbrev.

Mesterbrev

Et mesterbrev viser at du har nådd den høyeste kvaliteten innen ditt fagfelt. Mesterbrevnemnda har ansvar for mesterbrevordningen, det er de som godkjenner og deler ut mesterbrev. Det er stor etterspørsel etter faglærte med mesterkompetanse i yrkesmarkedet, så her øker du sjansene dine enda mer for å få en god og stabil jobb. Dette er veien for deg som ønsker å nå toppen i ditt felt, og som ønsker å jobbe i en lederstilling.

Her kan du lese mer om mesterbrev, og du finner mer informasjon om mesterbrev på mesterbrev.no.


Bli helsefagarbeider

07 november 2023

For å bli helsefagarbeider må du velge helse- og oppvekstfag på Vg1, mens du fortsatt går på ungdomsskolen. Etter fire år har du fullført yrkesutdannelse.

Bli mediedesigner

17 oktober 2023

Som mediedesigner produserer og utformer du visuell kommunikasjon for digitale og analoge flater. Dette er et spennende yrke i utvikling.

Gå til toppen