Yrkesfag eller studiespesialisering?
Er du tiendeklassing og lurer på hva du skal velge til neste år? Studiespesialiserende er kanskje det vanligste – men er det rett for deg?
For å ta mesterbrevet må du ha fag- eller svennebrev, og du må ha arbeidserfaring fra yrket ditt. Det å være «mester» er en beskyttet tittel, hvilket vil si at du må ha det formelle på plass før du kan kalle deg mester. Her finner du informasjon om det du må vite for å ta mesterbrev.
Et mesterbrev er et bevis på at du har formell utdannelse og med rette kan kalle deg mester i ditt fag. Det å være mester er den høyeste tittelen du kan oppnå innen håndverksfagene, og gir deg retten til å ta inn lærlinger som får opplæring til fag- og svenneprøve i din bedrift. Når du har fullført mesterutdanningen og kan kalle deg mester, har du også kompetanse innen økonomi og bedriftsledelse.
For å kunne ta et mesterbrev, må du for det første ha fullført fag- eller svennebrev i et mesterfag. Deretter må du ha jobbet med dette faget i minst seks år. Det innebærer at du etter endt læretid på fire år, må jobbe minst to år med faget før du kan søke om mesterbrev. I tillegg må du gjennomføre mesterutdanning hos enten Folkeuniversitetet eller Blimester.com.
Mesterutdanningen kan du ta samtidig som du er i full jobb ettersom undervisningen er samlingsbasert og tar utgangspunkt nett- eller selvstudier. Utdannelsen fullfører du normalt på halvannet til to år, etterfulgt av eksamener. Når disse er bestått kan du søke om mesterbrev.
Det er i de aller fleste tilfeller nødvendig med mesterutdanning for å kunne søke om mesterbrev. Men det finnes noen unntak for denne regelen. Det er mulig å få fritak fra mesterutdanningen hvis du har tilsvarende godkjent utdanning, grunnlag i realkompetanse eller fått innvilget grunnlag for fritak.
Har du flere spørsmål om hvordan du søker deg inn på mesterbrevsutdanning? Vi i OKViken hjelper deg gjerne med å svare på dine spørsmål og veilede deg i gang med søknadsprosessen. Du finner vår kontaktinformasjon her.
Er du tiendeklassing og lurer på hva du skal velge til neste år? Studiespesialiserende er kanskje det vanligste – men er det rett for deg?
Hverdagen til en anleggsgartner er variert, og som anleggsgartner vil du jobbe på mange forskjellige steder for alle mulige typer virksomheter.
Det er nesten ingen industrier som ikke har noe behov for en automatiker og som automatiker vil hverdagen være spennende og variert. Les mer.