Dette tjener en byggdrifter

Dette tjener en byggdrifter

En byggdrifter vedlikeholder og drifter bygninger, anlegg og installasjoner på best mulig måte. Byggdrifterfaget er en utvidelse av vaktmesteryrket og gir deg tverrfaglig kompetanse på avanserte bygg.

Byggdrifterfaget bygger videre på Vg1 Bygg og anlegg. Du får kompetanse innen tekniske løsninger og avanserte systemer, og opparbeider en tverrfaglig systemkompetanse. Som byggdrifter blir du en uvurderlig ressurs for eiere og brukere av bygget.

For å utdanne deg til byggdrifter må du fullføre Vg1 Bygg- og anleggsteknikk, for deretter å ha tre års læretid i bedrift. Til sist avlegger du fagprøven og er ferdig utdannet byggdrifter.

Byggdrifterfaget følger et særløp (1+3) hvor elever i faget må følge Vg1 Bygg- og anleggsteknikk i skole det første året og deretter gjennomføre tre års opplæring i bedrift før de kan avlegge fagprøven.

Les også: En dag som lærling i byggdrifterfaget

Nye tider krever ny kunnskap

I takt med at bygg blir smartere og mer teknologiske stiller det andre og høyere krav til de som skal drifte bygget. Jobben krever bredere kompetanse innen elektronikk og kontrollfunksjoner enn tidligere. Også IKT-kompetanse, fokus på HMS, bærekraft, klimautslipp og miljø trengs mer i dag enn tidligere.

Dette kan du tjene

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at en byggdrifter i privat sektor kan tjene 460.000,- årlig.

Gjennomsnittslønnen uavhengig av sektor, utdanning, ansiennitet og alder oppgis som 354.000,-

Vær oppmerksom på at dette er gjennomsnittslønn uavhengig av ansiennitet og alder. Nyutdannede tjener vanligvis mindre enn gjennomsnittet.

Virke er næringslivets nest største hovedorganisasjon, og deres tariffavtale for vaktmestere for perioden 2016-2018 viser at begynnerlønnen er på 26.306,- per måned. Merk at dette er uten tillegg og godtgjørelser. Eksempelvis får man 30 % av timelønn i tillegg, om arbeidet foregår mellom 18:00 og 06:00.

Husk også på at man får lønn under læretiden, og på den måten får et forsprang.

Hos arbeidstilsynet kan du lese mer om tariffavtalen for faglærte.

Har du spørsmål til OKViken om det å være lærling? Kontakt oss her!

 


Derfor skal du velge helsefag

20 mars 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Gå til toppen