Vil du ha en meningsfull hverdag?
Vil du jobbe med noe som gir deg en meningsfull hverdag? Da er det mange yrkesfag å velge mellom. Les om yrkesfagene som gir en meningsfull hverdag her.
Vi får stadig spørsmål om hvilke rettigheter du har som lærling. Kort oppsummert kan man si at du har akkurat de samme rettighetene som en vanlig ansatt i bedriften, og dine rettigheter er nedfelt i arbeidsmiljøloven.
Her oppsummerer vi noen av de vanligste spørsmålene vi får.
Du skal alltid ha en skriftlig arbeidsavtale mellom deg og arbeidsgiver. Avtalen beskytter både deg og arbeidsgiver, og opplyser om hvilke rettigheter og plikter du har.
Hos Arbeidstilsynet kan du lese hva en skriftlig ansettelsesavtale skal bestå av.
Alle har rett til ferie. Om du ble ansatt før 1. september kan du ta ut full ferie året etter, altså fem uker. Men du har likevel ikke opparbeidet deg full lønn for fem ukers ferie, og kommer ikke til å få fullt betalt for tiden du tar deg fri. Du kan derfor heller ikke pålegges å ta ut ferie.
Du har krav på feriepenger i tillegg til lønn. Hvor mye du får varierer, men det er minst 10,2% av det du tjente i fjor. Vanlig lønn, overtid og tillegg regnes med her.
Feriepenger blir vanligvis utbetalt i juni, eller på den lønna som ligger nærmest ferien. Når du avslutter et arbeidsforhold, har du rett til å få utbetalt feriepengene du har igjen. Men husk at om du tar de ut i inneværende år, må du skatte av feriepengene.
En vanlig arbeidsuke består av 40 timer inkludert spisepause fordelt på syv dager, og ikke mer enn ni timer om dagen. Jobber du mer enn dette, har du krav på overtidsbetaling.
Ved overtidsarbeid har du krav på et tillegg og dette reguleres i Tariffavtalen som gjelder på den arbeidsplassen du er. Dette varierer på forskjellige arbeidsplasser og skal være nevnt i arbeidsavtalen.
Du har krav på pause, når du jobber mer enn 5 og en halv time på en dag. Jobber du åtte timer eller mer, skal pausen være på minst en halvtime. Om du ikke kan forlate arbeidsstedet i pausen, regnes dette som en del av arbeidstiden og du har krav på betalt pause.
Er du lærling gjennom OKViken skriver vi lærekontrakten på vegne av bedriften, og er bindeleddet mellom deg og arbeidsgiver.
Vi i OKViken bistår deg med:
Vi har forsøkt å oppsummere alle spørsmål vi får fra lærlinger i denne artikkelen.
Har du spørsmål til OKViken om det å være lærling? Kontakt oss her!
Vil du jobbe med noe som gir deg en meningsfull hverdag? Da er det mange yrkesfag å velge mellom. Les om yrkesfagene som gir en meningsfull hverdag her.
Det som før het kontor- og administrasjonsfaget er nå service- og administrasjonsfaget. Dette er et fag som passer godt for deg som er ordentlig, nøyaktig og serviceinnstilt.
Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.