Yrkesfag eller studiespesialisering?
Er du tiendeklassing og lurer på hva du skal velge til neste år? Studiespesialiserende er kanskje det vanligste – men er det rett for deg?
Har du valgt feil linje og ønsker å gå ut i lære i stedet? Frem til 1. november har du mulighet til å hoppe av, bytte skole, linje eller gå i lære.
Du har rett til tre års videregående opplæring, og har du læretid i bedrift har du til sammen seks år.
Om du finner ut at du har tatt feil valg før 1. november, har du ikke brukt ett år av opplæringsretten din.
Om løpet du har valgt ikke passer for deg, har du rett til å gjøre et omvalg. Dette betyr at du velger et annet utdanningsprogram eller programområde enn det du begynte på.
Det er først når du vil bytte etter 1. november du har bruk for å få utvidet tiden din.
Vi har alle forskjellige ting vi er gode på, og noen er mer praktisk anlagt enn andre. En undersøkelse viser at yrkesfagelever trives bedre etter overgangen til videregående enn sine jevnaldrende.
Overgangen til videregående oppleves som veldig positiv for yrkesfagelevene. Og jeg tror yrkesfagene gjør noe riktig ved at de har noe mindre grupper, engasjerte lærere og at elevene får følelsen av å gjøre noe mer praktisk, sier Per Egil Mjaavatn, bak undersøkelsen, til Klassekampen.
Merker du at allmennfagene blir tunge, og du ønsker å bruke kropp og hode på en annen måte, er det derfor ikke for sent å bytte over til et yrkesfag før 1. november.
Les mer: Vi formidler læreplass i disse fagene
Sliter du, eller tror du at du vil komme til å ha vanskeligheter med å fullføre læretiden på normalt vis? Da kan lærekandidat være den rette løsningen for deg!
Lærekandidaten inngår en opplæringskontrakt i stedet for en lærekontrakt, og får et kompetansebevis. Beviset kan brukes til å søke jobb, og er et formelt dokument på lik linje med et vitnemål.
Læretiden varierer mellom 1-4 år, og planen for opplæringen lages etter hva du kan, og ønsker å lære deg.
Ta kontakt med inntakskontoret i ditt fylke om du har spørsmål, eller ønsker å bytte.
Har du spørsmål til OKViken om det å være lærling? Kontakt oss her!
Er du tiendeklassing og lurer på hva du skal velge til neste år? Studiespesialiserende er kanskje det vanligste – men er det rett for deg?
Hverdagen til en anleggsgartner er variert, og som anleggsgartner vil du jobbe på mange forskjellige steder for alle mulige typer virksomheter.
Det er nesten ingen industrier som ikke har noe behov for en automatiker og som automatiker vil hverdagen være spennende og variert. Les mer.