Bør jeg bli lærling eller ta påbygg først?

Bør jeg bli lærling eller ta påbygg først?

Mange lærlinger ønsker å ta påbygging for å få generell studiekompetanse, i tillegg til fagbrevet. For mange kan det virke naturlig å fortsette rett på påbygg etter to år med yrkesfag før man går ut i lære - men det er faktisk et par gode grunner til hvorfor du bør ta fagbrevet først.

Mange ønsker å være russ med jevnaldrende

Flere av argumentene for å begynne rett på påbygg før man går ut i lære, er at man ønsker å fortsette i klasse med jevnaldrende. Mange ønsker også å delta i russefeiringen, og vil være like gamle som sine klassekamerater. Noen sier også at de tror det blir lettere å fortsette et år til på skole, fordi de ikke har blitt vant med å jobbe og tjene penger enda.

Du bruker opp ungdomsretten ved å ta Vg3

Vg3 påbygging til generell studiekompetanse kan du ta etter å ha bestått Vg1 og Vg2 på et yrkesfaglig program. Du vil få 30 skoletimer i uken.

Ved å velge Vg3 påbygg først, får du generell studiekompetanse, men du bruker også opp ungdomsretten din. Det betyr at du ikke har rett på mer videregående opplæring, og dersom du senere søker et yrkesfaglig Vg3, vil du havne nederst på søkerlista.

Du er fortsatt kvalifisert til å søke læreplass, og kan gjøre det etter påbygg, men utfordringen er at det kan bli vanskeligere å finne en bedrift som vil ta deg imot.

Bedrifter får nemlig mer tilskudd dersom de tar inn en lærling med ungdomsrett, enn en uten. Mange bedrifter foretrekker derfor lærlinger som fortsatt har ungdomsrett.

Tar du påbygg etter læretida kan du gå Vg4

Fordelen med å ta fagbrevet først, er at du får rett til å ta Vg4 påbygg etter fagbrevet. Det innebærer at du også får færre fag enn ved Vg3 påbygg. Vg4 påbygg gir deg alle fagene du trenger for å få generell studiekompetanse, også etter fullført fagbrev.

Alle som tar yrkeskompetanse, har rett til å ta Vg4 påbygging innen utgangen av året de fyller 24. Du velger selv om du vil jobbe noen år først, eller starte rett på VG4 etter bestått fagbrev.

Dette lærer du på Vg4 påbygg

Hvis du har yrkeskompetanse, altså fagbrev eller svennebrev, slipper du gym og valgfritt programfag. Da tar du altså bare fire fag i uken for å få generell studiekompetanse:

  • 10 timer norsk
  • 5 timer historie
  • 3 timer naturfag
  • 5 timer matematikk 2P-Y

Les mer: Fremtiden + yrkesfag = sant


Alt om lønn for lærlinger

21 mai 2023

I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite om lønn som lærling, feriepenger, pensjon, lønnsutbetaling, studielån og sykelønn.

Lærlinglønn

20 mai 2023

Som lærling vil du tjene det samme som begynnerlønnen til en fagarbeider, fordelt over to år. Her kan du lese hvor mye du tjener som lærling i 2023.

Gå til toppen