Yrkesfag eller studiespesialisering?
Er du tiendeklassing og lurer på hva du skal velge til neste år? Studiespesialiserende er kanskje det vanligste – men er det rett for deg?
Er du interessert i mat? Som institusjonskokk gjør du en svært viktig jobb, og du er med på å skape trivsel og velvære for mange som ikke har mulighet til å lage egen mat. Er man innlagt, eller bor på en institusjon kan måltidene være høydepunktet for mange.
Er du interessert i mat? Som ernæringskokk gjør du en svært viktig jobb, og du er med på å skape trivsel og velvære for mange som ikke har mulighet til å lage egen mat. Er man innlagt, eller bor på en institusjon kan måltidene være høydepunktet for mange.
Om du vil bli ernæringskokk bør du være glad i å lage mat, være godt organisert, samt jobbe effektivt med oppgavene du er satt til å utføre. Det er også et ekstra stort ansvar for å sørge for at maten man lager er næringsrik og velsmakende.
Som ernæringskokk jobber du på storkjøkken på store arbeidsplasser, både innen det private og offentlige.
Typiske steder man kan jobbe er sykehus, i forsvaret, i fengsel, sykehjem og lignende.
Hovedarbeidsoppgavene er:
Du går først to år på videregående skole før du går ut i lære. Vg1 restaurant- og matfag og Vg2 kokk- og servitørfag. Etter dette følger to år i lære.
Læreplanen kretser rundt fire hovedområder.
Her lærer du om behandling av råvarer og hel- og halvfabrikata. Råvarenes egenskaper og bruksområder står sentralt. Du lærer også mye om hvordan du planlegger måltider ut ifra ernæring, budsjetter og sensoriske og estetiske krav. Du lærer selvsagt også mye om arbeidsteknikker, produksjonsmetoder, oppbevaring og god ressursutnyttelse.
Produksjon av trygge og ernæringsmessig riktige måltider og spesialkost i tråd med gjeldende retningslinjer står sentralt. Man jobber ofte sammen med en ernæringsfysiolog for å sette sammen riktige måltider.
Hovedområdet handler om mattrygghet i alle ledd fra valg av leverandør, varemottak, lagring, bearbeiding og produksjon til anretning og servering av måltider.
Siste del av opplæringen handler om organisering, økonomisk resultat, service, samarbeid og kommunikasjon. Det omfatter også etikk, helse, miljø og sikkerhet og relevante regelverk.
Les mer om ernæringskokkfaget her.
Kontakt oss gjerne om du har spørsmål! Vi formidler læreplasser til aktuelle kandidater i Viken.
Er du tiendeklassing og lurer på hva du skal velge til neste år? Studiespesialiserende er kanskje det vanligste – men er det rett for deg?
Hverdagen til en anleggsgartner er variert, og som anleggsgartner vil du jobbe på mange forskjellige steder for alle mulige typer virksomheter.
Det er nesten ingen industrier som ikke har noe behov for en automatiker og som automatiker vil hverdagen være spennende og variert. Les mer.