Hva betyr taushetsplikt for en helsefagarbeider?
Som helsefagarbeiderlærling og offentlig ansatt har du taushetsplikt overfor brukere og bedriften du jobber for.
Kunne du tenke deg å jobbe i restaurantbransjen? Da kan du ta fagbrev i kokkfaget eller servitørfaget. Å jobbe i restaurantbransjen kan være både spennende, utfordrende og hektisk, både for de som jobber på kjøkkenet eller er ute blant gjestene. Som kokk må du selvsagt like å lage mat, du må ha en interesse for ernæring og samtidig være kreativ og nysgjerrig slik at du kan teste ut oppskrifter og prøve nye smaker. Som servitør må du like å jobbe med mennesker, du må være serviceinnstilt og takle en aktiv hverdag.
Som kokk har du ikke bare ansvaret for å lage maten og sette menyen, du må også holde orden på håndtering, bestilling og oppbevaring av råvarer, samt kvalitetssikre matproduksjonen og sørge for god hygiene og matsikkerhet.
Som lærling i kokkfaget vil du lære grunnleggende teknikker for tilberedning av måltider, og hvordan du planlegger forskjellige menyer etter sesong, trender og lokale tradisjoner. Du får både kunnskap om de kjemiske og gastronomiske aspektene rundt matproduksjon, hvordan du lager smakfulle retter som skaper matglede, samt kjennskap til både norsk, samisk og internasjonal matkultur.
Hovedområdene til kokkfaget er: råvarer og produksjon, meny, hygiene og kvalitetsstyring og bransje, bedrift og miljø.
Les mer:
Med fagbrev i servitørfaget kan du jobbe som servitør på forskjellige typer serveringssteder. Men er det vits å ta fagbrev i servitørfaget? Kan ikke alle bli servitør? Jo, det er faktisk mange fordeler ved å ta fagbrev i servitørfaget, det kan åpne flere dører enn du kanskje er klar over. Ikke bare får du høyere lønn som servitør hvis du har fagbrev, du lærer også mange nyttige ting som er ettertraktet i flere yrker. Det er også en fordel for deg som ønsker å bli sommelier, eller vinkelner på godt norsk. Dyktige vinkelnere er spesielt ettertraktet på eksklusive restauranter, da kan du også få ganske godt betalt.
Med fagbrev i servitørfaget kan du jobbe som servitør, men du kan også bruke det som et springbrett inn i andre stillinger i restaurantbransjen, eller hotell- og reiselivsindustrien. De egenskapene og den kunnskapen du lærer i servitørfaget er det nemlig mange som har bruk for.
I servitørfaget lærer du blant annet:
Les mer:
Som helsefagarbeiderlærling og offentlig ansatt har du taushetsplikt overfor brukere og bedriften du jobber for.
Vil du jobbe med noe som gir deg en meningsfull hverdag? Da er det mange yrkesfag å velge mellom. Les om yrkesfagene som gir en meningsfull hverdag her.
Det som før het kontor- og administrasjonsfaget er nå service- og administrasjonsfaget. Dette er et fag som passer godt for deg som er ordentlig, nøyaktig og serviceinnstilt.