Vil du jobbe i restaurantbransjen?

Vil du jobbe i restaurantbransjen?

Kunne du tenke deg å jobbe i restaurantbransjen? Da kan du ta fagbrev i kokkfaget eller servitørfaget. Å jobbe i restaurantbransjen kan være både spennende, utfordrende og hektisk, både for de som jobber på kjøkkenet eller er ute blant gjestene. Som kokk må du selvsagt like å lage mat, du må ha en interesse for ernæring og samtidig være kreativ og nysgjerrig slik at du kan teste ut oppskrifter og prøve nye smaker. Som servitør må du like å jobbe med mennesker, du må være serviceinnstilt og takle en aktiv hverdag.

Kokkfaget

Som kokk har du ikke bare ansvaret for å lage maten og sette menyen, du må også holde orden på håndtering, bestilling og oppbevaring av råvarer, samt kvalitetssikre matproduksjonen og sørge for god hygiene og matsikkerhet.

Som lærling i kokkfaget vil du lære grunnleggende teknikker for tilberedning av måltider, og hvordan du planlegger forskjellige menyer etter sesong, trender og lokale tradisjoner. Du får både kunnskap om de kjemiske og gastronomiske aspektene rundt matproduksjon, hvordan du lager smakfulle retter som skaper matglede, samt kjennskap til både norsk, samisk og internasjonal matkultur.

Hovedområdene til kokkfaget er: råvarer og produksjon, meny, hygiene og kvalitetsstyring og bransje, bedrift og miljø.

Les mer:

Servitørfaget

Med fagbrev i servitørfaget kan du jobbe som servitør på forskjellige typer serveringssteder. Men er det vits å ta fagbrev i servitørfaget? Kan ikke alle bli servitør? Jo, det er faktisk mange fordeler ved å ta fagbrev i servitørfaget, det kan åpne flere dører enn du kanskje er klar over. Ikke bare får du høyere lønn som servitør hvis du har fagbrev, du lærer også mange nyttige ting som er ettertraktet i flere yrker. Det er også en fordel for deg som ønsker å bli sommelier, eller vinkelner på godt norsk. Dyktige vinkelnere er spesielt ettertraktet på eksklusive restauranter, da kan du også få ganske godt betalt.

Med fagbrev i servitørfaget kan du jobbe som servitør, men du kan også bruke det som et springbrett inn i andre stillinger i restaurantbransjen, eller hotell- og reiselivsindustrien. De egenskapene og den kunnskapen du lærer i servitørfaget er det nemlig mange som har bruk for.

I servitørfaget lærer du blant annet:

 • Å sørge for god hygiene og matkvalitet
 • Bærekraftig matproduksjon 
 • Redusere matsvinn og sørge for best mulig utnyttelse av råvarer og produkter
 • Hvilken påvirkning bransjen har på miljøet
 • Formidlingsevner og kunderelasjon
 • Kunnskap om et bredt omfang av forskjellige mat- og drikkevarer
 • Service, gjestebehandling og mersalg
 • Bruk av forskjellige typer utstyr, som digitale bestillings- og betalingssystemer.
 • Sammensetning av menyer
 • Estetikk og presentasjon av mat- og drikkevarer
 • Å samarbeide med flere forskjellige faggrupper

Les mer:

Har du lyst til å bli lærling i servitørfaget eller kokkfaget?

Ta kontakt med oss i OKViken, vi kan hjelpe deg videre.


Derfor skal du velge helsefag

24 januar 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Bli helsefagarbeider

07 november 2023

For å bli helsefagarbeider må du velge helse- og oppvekstfag på Vg1, mens du fortsatt går på ungdomsskolen. Etter fire år har du fullført yrkesutdannelse.

Gå til toppen