Lover og regler for lærlinger
Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.
Når du er lærling har du rettigheter både etter opplæringsloven og arbeidsmiljøloven. Dette gjør at du har et ekstra sterkt lovvern mot dårlig fysisk og psykisk arbeidsmiljø.
Om noen behandler deg dårlig, om du føler deg mobbet eller føler at andre ting ikke er helt riktig, er det viktig at du snakker med noen du stoler på på arbeidsplassen. Snakk gjerne med den som har fagansvaret for deg, og om du ikke kan snakke med den, gå til sjefen eller en med personalansvar.
Om dette ikke fører frem kan du snakke med ditt opplæringskontor eller elevombudet for lærlinger i ditt fylke. Elevombudet hjelper lærlinger i vanskelige situasjoner.
Det er en rekke grunnleggende rettigheter du har som lærling. Men du er også pliktig til å si i fra om du ser at det skjer noe med andre lærlinger eller kollegaer i bedriften din.
Ta opp ting med én gang det skjer, jo lengre du venter jo vanskeligere kan det blir. Snakk gjerne med personen det gjelder først. En forutsetning for et godt arbeidsmiljø er å snakke
Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.
Vi vil gjerne høre fra DEG som er lærling i en kommune i Akershus, Buskerud eller Østfold.
Velger du å ta fagbrev har du mange muligheter, og kan begynne å tjene penger allerede på videregående. Disse lærlingene er det stor etterspørsel etter.