Slik søker du lærlingplass

Slik søker du lærlingplass

For å kunne søke læreplass i Viken, må du også være folkeregistrert der. Du søker gjennom vigo.no og bruker MinID for å logge deg inn.

Fristen er 1. mars. Om du er lærekandidat, er fristen 1. februar.

Du må fortsatt registrere søknaden din på Vigo, selv om du søker direkte til bedriften.

I søknaden vil det bli sendt med karakterer fra første og andre året på videregående. Du er selv ansvarlig for å sjekke søknaden din, og se om fravær, karakterer og lignende er riktig.

Er det fag du ikke har bestått, sender du inn dette skjemaet til fagopplæringsseksjonen.

Ikke glem fristen!

Søker du for sent, havner du bakerst i køen. Dine søknader vil bli sendt til bedriftene senere enn de andres, og det gir deg mindre mulighet til å få en læreplass.

Fylkeskommunen vil formidle deg til læreplasser i fag du har søkt. Du kan imidlertid bli henvist til læreplasser i et fag du ikke har søkt, men som du er kvalifisert for, og til lærebedrifter som ligger utenfor hjemkommunen din eller hjemfylket ditt.

Bedriftene bestemmer

Det er til sist bedriftene som avgjør hvem de vil ansette. Bedriftene kontakter søkerne, og innkaller i noen tilfeller til intervju.

Les om hvordan du presterer bra på jobbintervjuet her.

Om du ikke har fått læreplass ved månedsskiftet mai/juni, får du et meldekort som må besvares. Har du ikke hørt noe innen 10. juni, bør du ta kontakt for å høre om det kan ha oppstått en feil med din søknad.

Du får et opplæringstilbud uansett

Du har krav på et tilbud så lenge du har opplæringsrett. Opplæringstilbudet skal bygge på den skolegangen du har. Om du ikke får tilbud om læreplass i bedrift, vil du få tilbud om opplæring i skole. Alternativt kan du ta et pauseår, og bruke tiden på å skaffe deg en læreplass.

OKViken hjelper deg med en læreplass i våre medlemskommuner. Ta gjerne kontakt med oss, vi hjelper deg hele veien.


Hvordan melde seg opp til fagprøve

21 mai 2024

De aller fleste lærlinger slipper å bekymre seg for oppmelding til fagprøven. Les mer om rutiner rundt oppmelding til avsluttende prøve her.

Gå til toppen