Slik er hverdagen til en anleggsgartner

Har du tenkt over alle grøntområdene som finnes i en by? Selvsagt er det ting som parker og kirkegårder som mange tenker på når de snakker om grøntområder. Men det finnes områder over alt, slik som lekeplassen i nabolaget, grøntområdet utenfor kontoret hvor man kan spise lunsj en varm dag, eller et rekreasjonsområde ute i marka hvor man kan samle seg med familie og venner og nyte en skitur om vinteren eller sove ute om sommeren.

Slik er hverdagen til en anleggsgartner

Vi mennesker liker å benytte oss av naturen, men vi vil jo ikke alltid ha det for vilt heller. For å sørge for at det finnes grønne naturområder som er tilgjengelige for alle typer mennesker både på bygda, i byen og ute i naturen trenger vi flinke anleggsgartnere. Hverdagen til en anleggsgartner er variert og som anleggsgartner vil du jobbe på mange forskjellige steder for alle mulige typer bedrifter, organisasjoner og offentlige etater. 

Vanlige arbeidsoppgaver for en anleggsgartner

Det er mye å gjøre for en anleggsgartner og ingen dager er helt like. Som anleggsgartner vil du blant annet utføre oppgaver som:

  • Vedlikeholde forskjellige typer planter, buskvekster og trær
  • Ha kunnskap om alle typer vegetasjon
  • Utføre planting, høsting, gjødsling
  • Jobbe med å bygge og vedlikeholde trapper, murer, gjerder og annen type tillegg til vei og gatebildet
  • Utføre arbeid på diverse anlegg som parker, kirkegårder, idrettsanlegg og torg
  • Bruke små og store maskiner

Samarbeidspartnere

En anleggsgartner jobber sjeldent alene, som oftest vil du følge tegninger laget av en landskapsarkitekt. Som anleggsgartner vil du jobbe med mennesker fra en rekke forskjellige faggrupper, blant annet:

  • landskapsarkitekter
  • bygg- og anleggssektoren
  • byggeplasser
  • gartnere
  • landskapsingeniører

Personlige egenskaper

For å trives som anleggsgartner er det et par egenskaper man bør inneha, først og fremst bør man selvsagt ha en interesse for planter og vegetasjon og ha en interesse i å jobbe med disse. Du må også like å jobbe fysisk, dette er tross alt et yrke hvor man må bruke kroppen aktivt. Som nevnt over jobber du også med mennesker fra forskjellige faggrupper, og du vil mest sannsynligvis også jobbe med ditt eget team, så å være en lagspiller som kan organisere og jobber godt med andre er viktig. Du må også være nøyaktig og etterrettelig og ha en del kunnskap om vegetasjon og terreng.

Hovedforskjellen mellom garner og anleggsgartner 

Det er enkelt å forveksle gartner og anleggsgartner, de jobber jo begge med planter og blomster. Yrkesveien er også relativt lik, to år på videregående skole og to år som lærling. Hovedforskjellen mellom yrkene er at gartnere produserer grøntprodukter som trær, busker, blomster og plen, mens en anleggsgartner bygger grøntanlegg og steller dem. Begge yrker lærer mye om planter og får bred kompetanse innen mange av de samme tingene. 

I tillegg bygger yrkene på ulike programområder, gartner kommer fra naturbruk og anleggsgartner fra bygg- og anlegg. 

Å være gartner betyr ikke at du aldri jobber i parker, og å være anleggsgartner betyr ikke at du bare jobber med maskiner og anlegg. Mange velger å spesialisere seg i ulike retninger når de kommer ut i jobb, ut fra både arbeidsplassens nisje, behov og egne interesser. 

Interessert i å lære mer?

Høres anleggsgartnerfaget ut som noe for deg? Hvis du er interessert i å lære mer kan du kan ta kontakt med oss i OKViken.

Du kan også lese mer om anleggsgartnerfaget her.


Derfor skal du velge helsefag

20 mars 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Gå til toppen