Hva betyr taushetsplikt for en helsefagarbeider?
Som helsefagarbeiderlærling og offentlig ansatt har du taushetsplikt overfor brukere og bedriften du jobber for.
Har du stryk i fag eller trenger høyere snitt? Det kan føles som en skuffelse å måtte ta opp fag.. Det er lett å falle inn i en negativ tankegang om at dette klarer du bare ikke. Men det gjør du faktisk! Vi har laget en liste med fem motiverende tips til deg som trenger litt ekstra oppmuntring.
Det er ikke meningen at du skal i skammekroken, men før du går i gang med å ta opp fag, bør du lage en liste over hva som gikk galt forrige gang du tok faget. Her er det viktig å være systematisk og se ting fra avstand. Når du har identifisert hva som ikke funket sist gang, kan du finne konkrete forbedringsområder.
For eksempel, hvis du gjorde grammatiske slurvefeil som trakk ned karakteren kan du lære deg teknikker for å bli bedre til å sjekke detaljer. Eller hvis du ikke øvde nok kan du jobbe mer med studiemetoder og rutiner. Den eneste måten å bli bedre på, er å vite akkurat hva du må jobbe med.
Tenk over hvorfor du trenger å ta opp faget. Er det for å kunne gå opp til fagprøven, eller ønsker du deg generell studiekompetanse som en trygghet for fremtiden? Lag en liste over konkrete steg du må ta for å komme deg i mål, og del de videre opp i mindre og mindre steg.
For eksempel, hvis målet er å gå fra stryk til en femmer, er delmålet å løse alle oppgavene i hvert kapittel og fullføre kompetansemålene. Heng listen med alle delmål opp på veggen. Hver gang du fullfører et mål kan du stryke det av listen. Da har du oversikt over hva du må gjøre, og det er motiverende å se at du kommer deg framover.
Frykten for å feile er en skikkelig energivampyr som trekker ut all motivasjon. Hvis du allerede har bestemt deg for at du ikke skal klare noe, får du som regel rett. Hvorfor prøve hvis du vet at du ikke kan? Suksess handler i stor grad om hvilken tankegang du har. Det betyr ikke at du skal late som om du er helt perfekt og kan alt. Aksepter at du er usikker samtidig som du utfordrer de negative tankene.
Lag en liste over hvorfor du kommer til å feile. Deretter går du gjennom hver påstand og utfordrer den. For eksempel «jeg er for dum til å lære meg matte», tenk kritisk over denne påstanden. Å være dum sier jo ikke så mye om hvorfor du synes matte er vanskelig, det er jo bare et negativt kallenavn. Skriv ned spesifikke grunner til hvorfor du synes matte er vanskelig og hva som må til for å endre på det. Hvis du har et konkret problem kan du finne konkrete løsninger. Gå gjennom hele listen og utfordre hvert punkt på denne måten.
Det er frustrerende når ting ikke går slik man skulle ønske. Plutselig er du i en negativ boble hvor alt bare er dumt. Hvorfor jobbet jeg ikke hardere i fjor? Hvorfor gjorde jeg den dumme feilen på forrige eksamen? Kanskje du til og med går glipp av ting, som å reise på ferie med vennene dine, fordi du må ta opp fag?
Vel, du kan faktisk ikke gjøre noe med det. Du kan ikke reise tilbake i tid og ta eksamen på nytt. Å henge seg opp i ting man ikke kan kontrollere er å kaste bort tid du kan bruke på noe mer produktivt. Fokuser heller på det du kan kontrollere. Du kan ikke få bedre standpunktkarakter, men du kan jobbe hardt og få en bedre karakter på eksamen. Hvis du bruker opp all energien din på ting du ikke kan forandre, da har du ikke mye igjen til å ta opp fag.
Motivasjon kommer og går, for å holde ut i lengden må du ha gode vaner. En god studieteknikk kan gjøre deg mer effektiv og strukturert. Det er mange å velge mellom, noen passer bedre for deg enn andre. Nedenfor finner du tre forskjellige metoder du kan teste ut:
Som helsefagarbeiderlærling og offentlig ansatt har du taushetsplikt overfor brukere og bedriften du jobber for.
Vil du jobbe med noe som gir deg en meningsfull hverdag? Da er det mange yrkesfag å velge mellom. Les om yrkesfagene som gir en meningsfull hverdag her.
Det som før het kontor- og administrasjonsfaget er nå service- og administrasjonsfaget. Dette er et fag som passer godt for deg som er ordentlig, nøyaktig og serviceinnstilt.