Skal du på jobbintervju?

Det er helt normalt å være nervøs og spent før et jobbintervju. For mange kan det være en utfordrende situasjon å skulle presentere seg selv og sine egenskaper på en positiv måte til en virksomhet.

Skal du på jobbintervju?

Det er helt normalt å være nervøs og spent før et jobbintervju. For mange kan det være en utfordrende situasjon å skulle presentere seg selv og sine egenskaper på en positiv måte til en virksomhet.

Det første du må huske på er at du er innkalt til jobbintervju fordi bedriften er interessert i deg og hva du har å tilby. Ha i bakhodet at de er positivt innstilt til deg, og at du allerede har kommet langt i prosessen når du er innkalt til et intervju.

Still forberedt!

De fleste vet at det alltid er lurt å stille forberedt til intervju, men det er såpass viktig at det skader ikke å ta en liten repetisjon av de mest sentrale punktene som du burde tenke gjennom. De vanligste temaene å få spørsmål om er:

  • Skole og utdanning
  • Deg selv, dine egenskaper og erfaringer
  • Virksomheten og stillingen du har søkt på
  • Karriere og ambisjoner

Tenk gjerne litt over disse temaene, slik at du er godt forberedt. Du kan aldri vite hva de som intervjuer deg kommer til å spørre om, men noen spørsmål er gjengangere på jobbintervju. Her er noen eksempler:

  • Hvilke egenskaper har du som kan komme virksomheten til gode?
  • Hvorfor har du søkt på akkurat denne jobben?
  • Hvordan er du å jobbe med?
  • Jobber du best alene eller i gruppe?

Bruk gjerne eksempler dersom du må svare på spørsmål om deg selv. Et godt tips er å bruke gode eksempler fra tidligere arbeidserfaring. Hadde du noen ansvarsområder på den forrige jobben som er relevant for denne stillingen? Fortell om det.

Vær ærlig! Husk at du også skal trives i jobben, og derfor gjør du deg selv en bjørnetjeneste dersom du ikke svarer ærlig på spørsmål om deg selv, og hvordan du liker eller ønsker å arbeide. 

Ta gjerne med kopi av CV og søknaden du har sendt, i tillegg til noe å notere på. Det er ikke sikkert du får bruk for det, men det viser at du er forberedt og tar initiativ selv. 

Vær bevisst på sosiale medier

Dette er et relativt nytt hensyn du burde ta i en jobbsøkerprosess og før et jobbintervju. Det er stor sannsynlighet for at arbeidsgiver googler deg hvis du kommer langt nok i jobbsøkerprosessen. Derfor burde du sjekke hvordan du fremstår i sosiale medier. Har du mange bilder fra turer på byen og innhold som kan gi et dårlig inntrykk til en fremtidig sjef? Gjør disse private eller kun synlig for egne venner. 

Møt opp uthvilt og velstelt

Du har nok hørt det mange ganger før, men det er viktig å gi et godt førsteinntrykk. Dette betyr ikke nødvendigvis at du trenger å ta på deg det fineste tøyet du har, men både du og klærne dine burde være rene og pene. Rene klær gir et inntrykk av å ha gode rutiner, som også er en egenskap som er verdsatt på de fleste arbeidsplasser. 

Møt alltid opp i god tid. Det gir et utrolig dårlig førsteinntrykk å komme for sent til et jobbintervju, og kan i noen tilfeller være avgjørende for om du får jobben eller ikke. For det første kan det virke som om du ikke


Lover og regler for lærlinger

08 oktober 2024

Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.

Blogg om din egen læretid

18 september 2024

Vi vil gjerne høre fra DEG som er lærling i en kommune i Akershus, Buskerud eller Østfold.

Yrkesfagene det er stor etterspørsel etter

11 september 2024

Velger du å ta fagbrev har du mange muligheter, og kan begynne å tjene penger allerede på videregående. Disse lærlingene er det stor etterspørsel etter.

Gå til toppen