Derfor må du dokumentere læretiden
Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.
Det er helt normalt å være nervøs og spent før et jobbintervju. For mange kan det være en utfordrende situasjon å skulle presentere seg selv og sine egenskaper på en positiv måte til en virksomhet.
Det er helt normalt å være nervøs og spent før et jobbintervju. For mange kan det være en utfordrende situasjon å skulle presentere seg selv og sine egenskaper på en positiv måte til en virksomhet.
Det første du må huske på er at du er innkalt til jobbintervju fordi bedriften er interessert i deg og hva du har å tilby. Ha i bakhodet at de er positivt innstilt til deg, og at du allerede har kommet langt i prosessen når du er innkalt til et intervju.
De fleste vet at det alltid er lurt å stille forberedt til intervju, men det er såpass viktig at det skader ikke å ta en liten repetisjon av de mest sentrale punktene som du burde tenke gjennom. De vanligste temaene å få spørsmål om er:
Tenk gjerne litt over disse temaene, slik at du er godt forberedt. Du kan aldri vite hva de som intervjuer deg kommer til å spørre om, men noen spørsmål er gjengangere på jobbintervju. Her er noen eksempler:
Bruk gjerne eksempler dersom du må svare på spørsmål om deg selv. Et godt tips er å bruke gode eksempler fra tidligere arbeidserfaring. Hadde du noen ansvarsområder på den forrige jobben som er relevant for denne stillingen? Fortell om det.
Vær ærlig! Husk at du også skal trives i jobben, og derfor gjør du deg selv en bjørnetjeneste dersom du ikke svarer ærlig på spørsmål om deg selv, og hvordan du liker eller ønsker å arbeide.
Ta gjerne med kopi av CV og søknaden du har sendt, i tillegg til noe å notere på. Det er ikke sikkert du får bruk for det, men det viser at du er forberedt og tar initiativ selv.
Dette er et relativt nytt hensyn du burde ta i en jobbsøkerprosess og før et jobbintervju. Det er stor sannsynlighet for at arbeidsgiver googler deg hvis du kommer langt nok i jobbsøkerprosessen. Derfor burde du sjekke hvordan du fremstår i sosiale medier. Har du mange bilder fra turer på byen og innhold som kan gi et dårlig inntrykk til en fremtidig sjef? Gjør disse private eller kun synlig for egne venner.
Du har nok hørt det mange ganger før, men det er viktig å gi et godt førsteinntrykk. Dette betyr ikke nødvendigvis at du trenger å ta på deg det fineste tøyet du har, men både du og klærne dine burde være rene og pene. Rene klær gir et inntrykk av å ha gode rutiner, som også er en egenskap som er verdsatt på de fleste arbeidsplasser.
Møt alltid opp i god tid. Det gir et utrolig dårlig førsteinntrykk å komme for sent til et jobbintervju, og kan i noen tilfeller være avgjørende for om du får jobben eller ikke. For det første kan det virke som om du ikke er så interessert i å få jobben, og for det andre er det naturlig for den som skal intervjue å tenke at dette kanskje er noe som skjer ofte.
Jobben du skal intervjues for skal du mest sannsynlig tilbringe mye tid på dersom du blir ansatt. Du skal i mange tilfeller jobbe sammen med folk, og samarbeide med kollegaer. Husk at dette også er noe de som intervjuer deg ser etter i en intervjusituasjon.
Det er et par ting som man absolutt ikke burde gjøre i en intervjusituasjon:
Ha troen på deg selv. Ikke tenk på at du er nervøs før intervjusituasjonen, tenk heller at du er spent. Spent er et mer positivt ladet og konstruktivt ord. Fokusér på dine egne styrker og vis selvtillit. Uansett hva utfallet blir, så skal du være stolt av deg selv og tenke på at du er en erfaring rikere i livet!
Har du noen spørsmål om jobbsøkerprosessen, jobbintervju eller lærlingplasser? Ta kontakt med oss så svarer vi gjerne på dine spørsmål.
Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.
Om du har valgt feil utdanningsprogram på videregående kan du ombestemme deg frem til og med 31 oktober. Hva med å bytte til yrkesfag, eller gå i lære?
Les mer om dine rettigheter her. Les om ferie, feriepenger, arbeidsavtale og hvilke arbeidstider som gjelder.