Yrkesfag eller studiespesialisering?
Er du tiendeklassing og lurer på hva du skal velge til neste år? Studiespesialiserende er kanskje det vanligste – men er det rett for deg?
I hovedregel må man bestå alle fagene på Vg1 og Vg2 for å gå opp til fag- eller svenneprøve. Programfag må være bestått før du kan meldes opp til fagprøven.
Du kan likevel ha stryk i inntil to av fellesfagene. Eksempler på fellesfag norsk, engelsk, matematikk, naturfag, samfunnsfag og historie.
Kravet er at du består eksamen i disse fagene innen to år etter at du har fullført fagprøven, for at du skal få utstedt fagbrevet.
I følge opplæringsloven skal videregående skole legge til rette for at du skal kunne avlegge ny eksamen på starten av høstsemesteret året etter. Hvis du takker nei, ikke møter eller stryker på nytt må du ta opp faget som privatist.
Du kan gjerne søke læreplass selv om du har stryk i ett eller to fag. Du må riktignok fortelle bedriften at du har stryk, og at du skal ta opp faget senere.
I noen tilfelle kan fagprøven likevel utstedes dersom:
Det må da foreligge en sakkyndig dokumentasjon fra Pedagogisk-psykologisk tjeneste og Oppfølgingstjenesten (PPOT).
Lærlinger som ikke har fått avlagt manglende eksamener før de starter på læretiden, må selv melde seg opp til disse som privatist.
Du kan melde deg opp som privatist i Buskerud fylkeskommune her.
Har du spørsmål til Okviken? Kontakt oss her!
Er du tiendeklassing og lurer på hva du skal velge til neste år? Studiespesialiserende er kanskje det vanligste – men er det rett for deg?
Hverdagen til en anleggsgartner er variert, og som anleggsgartner vil du jobbe på mange forskjellige steder for alle mulige typer virksomheter.
Det er nesten ingen industrier som ikke har noe behov for en automatiker og som automatiker vil hverdagen være spennende og variert. Les mer.