Hvordan søke læreplass i barnehage?

Hvordan søke læreplass i barnehage?

Barne- og ungdomsarbeiderfaget er en meningsfylt jobb, hvor du i hovedsak jobber med barn i alderen 0-18 år. For å bli barne- og ungdomsarbeider går du to år på videregående og har læretid/jobber i barnehage og skole.

Når du skal søke om læreplass i barnehage, må du alltid søke om formidling til læreplass via vigo.no. Søknadsfristen er 1. mars hvert år. Din søknad sendes deretter til oss i OKViken om du hører til i Viken, eller til opplæringskontoret i fylket du bor i.

Mellom mars og april kvalitetssikres og videresendes søkere til aktuelle kommuner. Mellom april og juni gjennomføres det intervjuer, hentes inn referanser og ansettelser foretas.

Oppstart i lære er vanligvis mellom august og oktober, i henhold til inngått arbeidsavtale.  

Personlige egenskaper

Som barne- og ungdomsarbeider skal du tilrettelegge for læring og være i stand til å velge hensiktsmessige pedagogiske metoder i arbeid med barn og unge. Hovedvekten i utdanningen er pedagogisk metodelære og utviklingspsykologi, slik at du skal være forberedt på de ulike situasjoner og hendelser du kommer til å møte når du jobber i barnehage eller skole.

I tillegg til denne fagkunnskapen kreves det at du har noen personlige egenskaper. For å arbeide i barnehage må du blant annet ha en interesse for barn og et ønske om å gi dem en god start på livet. Du bør være åpen og flink til å kommunisere med barn og andre mennesker.

Samme rettigheter og plikter som vanlig ansatt

Som lærling får du opplæring i faget ditt samtidig som du bidrar til barnehagens drift. Dette innebærer at du for eksempel får mindre lønn i begynnelsen av læretiden, hvor det er mye opplæring, og mer mot slutten, når du bidrar mer i selve driften av barnehagen. Du har også samme plikter og rettigheter som andre ansatte i bedriften. Det betyr at du må forholde deg til arbeidstid, regler på arbeidsplassen og avtalte arbeidsoppgaver på samme måte som andre ansatte i bedriften.

Har du flere spørsmål om hvordan du skal gå frem om du vil søke om læreplass i barnehage? Kontakt oss her for mer informasjon.


Derfor skal du velge helsefag

20 mars 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Gå til toppen