Derfor må du dokumentere læretiden
Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.
Siden hjelpepleierutdannelsen ikke lenger eksisterer i Norge, må du isteden søke om autorisasjon som helsefagarbeider. Dersom du allerede har autorisasjon som hjelpepleier og ønsker å konvertere denne til autorisasjon som helsefagarbeider, kan du søke om dette i Altinn.
I det norske helsevesenet er det 29 yrkesgrupper som er lovregulert etter helsepersonelloven. Dette gjelder blant annet helsefagarbeidere, hjelpepleiere og omsorgsarbeidere. For å kunne arbeide i disse yrkene, må man ha profesjonsgodkjenning. Dette betyr at du må ha enten en autorisasjon eller lisens for å kunne jobbe som dette.
Profesjonsgodkjenning innebærer en forhåndskontroll av både skikkethet og egnethet. Her undersøker man om den som ønsker autorisasjonen har de nødvendige faglige kunnskapene og ferdighetene, ved siden av personlige egenskaper, som kreves for å være helsepersonell. Denne autorisasjonen må gis før man kan få tillatelse til å utføre yrket. I Norge er det Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK) som gir profesjonsgodkjenning til helsepersonell.
Yrkestittelen helsefagarbeider erstatter de tidligere titlene hjelpepleier og omsorgsarbeider. Derfor vil du i dag bli kalt helsefagarbeider selv om du er utdannet til hjelpepleier eller omsorgsarbeider. Helsefagarbeideren skal bidra i folkehelsearbeidet ved å forebygge ensomhet, bidra til at pasientene og brukerne kan føle mestring i hverdagen og legge til rette for et mer aktivt liv.
Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.
Om du har valgt feil utdanningsprogram på videregående kan du ombestemme deg frem til og med 31 oktober. Hva med å bytte til yrkesfag, eller gå i lære?
Les mer om dine rettigheter her. Les om ferie, feriepenger, arbeidsavtale og hvilke arbeidstider som gjelder.