Hvor mye tjener en lærling i barne- og ungdomsarbeiderfaget?

Hvor mye tjener en lærling i barne- og ungdomsarbeiderfaget?

En lærling i barne- og ungdomsarbeiderfaget lønnes som en fagarbeider, men denne summen fordeles over to år. En normal lærlingperiode varer i to år, og består av 50% opplæring og 50% verdiskapning. Verdiskapningen er jobben du får betalt for. Denne lønnen utgjør per i dag 389.000,- fordelt over to år. Følger du den normale modellen med 2 år opplæring i skole og 2 år i arbeid vil du lønnes som en utdannet barne- og ungdomsarbeider.

Lønnen stiger gradvis

I de to årene du er i jobb, vil lønnen stige gradvis. Slik vil lønnen være i følge den generelle modellen:

  1. halvår 30% = 9.725,- brutto pr. mnd.
  2. halvår 40% = 12.967,- brutto pr. mnd.
  3. halvår 50% = 16.208,- brutto pr. mnd.  
  4. halvår 80% = 25.933,- brutto pr. mnd.

Dette er den vanligste modellen for verdiskapningen, men det finnes også andre alternativer. Du kan for eksempel ha flat inntekt hele læretiden, og få utbetalt 50% hver måned. Da får du utbetalt 16.208,- brutto pr. mnd. En tredje mulighet er 40% første året og 60% andre året. Totalt på de to årene du er i lære, tjener du 389.000,-.

Lærlinger har krav på tillegg

Som barne- og ungdomsarbeider arbeider du på samme vilkår som andre ansatte. Det vil si at dersom du arbeider kvelder, helger eller helligdager, skal du også få tillegg for det. For å jobbe overtid, må du være over 18 år, og dermed har du rett til tillegg.

Ta kontakt med oss her dersom du har spørsmål om lønn som lærling eller andre rettigheter du har.


Yrkesfag eller studiespesialisering?

13 mars 2023

Er du tiendeklassing og lurer på hva du skal velge til neste år? Studiespesialiserende er kanskje det vanligste – men er det rett for deg?

Variert arbeidshverdag som automatiker

27 februar 2023

Det er nesten ingen industrier som ikke har noe behov for en automatiker og som automatiker vil hverdagen være spennende og variert. Les mer.

Gå til toppen