Hvor mye tjener en lærling i barne- og ungdomsarbeiderfaget?

Hvor mye tjener en lærling i barne- og ungdomsarbeiderfaget?

En lærling i barne- og ungdomsarbeiderfaget i en kommune lønnes som en fagarbeider, men denne summen fordeles over to år. En normal lærlingperiode varer i to år, og består av 50% opplæring og 50% verdiskapning. Verdiskapningen er jobben du får betalt for. Denne lønnen utgjør per i  2023 415.300,- fordelt over to år. Følger du den normale modellen med 2 år opplæring i skole og 2 år i arbeid vil du lønnes som en utdannet barne- og ungdomsarbeider.

Lønnen stiger gradvis

I de to årene du er i jobb, vil lønnen stige gradvis. Slik vil lønnen være i følge den generelle modellen:

  1. halvår 30% = 10.383,- brutto pr. mnd.
  2. halvår 40% = 13.843,- brutto pr. mnd.
  3. halvår 50% = 17.304,- brutto pr. mnd.  
  4. halvår 80% = 27.687,- brutto pr. mnd.

Dette er den vanligste modellen for verdiskapningen, men det finnes også andre alternativer. Du kan for eksempel ha flat inntekt hele læretiden, og få utbetalt 50% hver måned. Da får du utbetalt 16.208,- brutto pr. mnd. En tredje mulighet er 40% første året og 60% andre året. 

Lærlinger har krav på tillegg

Som barne- og ungdomsarbeider arbeider du på samme vilkår som andre ansatte. Det vil si at dersom du arbeider kvelder, helger eller helligdager, skal du også få tillegg for det. For å jobbe overtid, må du være over 18 år, og dermed har du rett til tillegg.

Ta kontakt med oss her dersom du har spørsmål om lønn som lærling eller andre rettigheter du har.


Derfor skal du velge helsefag

24 januar 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Bli helsefagarbeider

07 november 2023

For å bli helsefagarbeider må du velge helse- og oppvekstfag på Vg1, mens du fortsatt går på ungdomsskolen. Etter fire år har du fullført yrkesutdannelse.

Gå til toppen