Lover og regler for lærlinger
Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.
En lærling i barne- og ungdomsarbeiderfaget i en kommune lønnes som en fagarbeider, men denne summen fordeles over to år. En normal lærlingperiode varer i to år, og består av 50% opplæring og 50% verdiskapning. Verdiskapningen er jobben du får betalt for. Denne lønnen utgjør per i 2023 415.300,- fordelt over to år. Følger du den normale modellen med 2 år opplæring i skole og 2 år i arbeid vil du lønnes som en utdannet barne- og ungdomsarbeider.
I de to årene du er i jobb, vil lønnen stige gradvis. Slik vil lønnen være i følge den generelle modellen:
Dette er den vanligste modellen for verdiskapningen, men det finnes også andre alternativer. Du kan for eksempel ha flat inntekt hele læretiden, og få utbetalt 50% hver måned. Da får du utbetalt 16.208,- brutto pr. mnd. En tredje mulighet er 40% første året og 60% andre året.
Som barne- og ungdomsarbeider arbeider du på samme vilkår som andre ansatte. Det vil si at dersom du arbeider kvelder, helger eller helligdager, skal du også få tillegg for det. For å jobbe overtid, må du være over 18 år, og dermed har du rett til tillegg.
Ta kontakt med oss her dersom du har spørsmål om lønn som lærling eller andre rettigheter du har.
Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.
Vi vil gjerne høre fra DEG som er lærling i en kommune i Akershus, Buskerud eller Østfold.
Velger du å ta fagbrev har du mange muligheter, og kan begynne å tjene penger allerede på videregående. Disse lærlingene er det stor etterspørsel etter.