Derfor må du dokumentere læretiden
Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.
Hvor lenge du skal være lærling, avhenger av hvilket fag du utdanner deg innen. Det vanligste løpet er to år på videregående, og to år i lære.
Noen retninger skiller seg ut. I byggdrifterfaget går du ett år på videregående skole, før du er tre år i bedrift.
Når du er lærling utdanner du deg til et yrke, gjennom å jobbe i en bedrift. Læretiden din er todelt: halvparten av tiden skal være opplæring, og halvparten skal være verdiskapning, altså at du yter tjenester eller produserer produkter for bedriften du jobber i. Opplæring og verdiskapningen sklir i hverandre, og det kan bety at du får opplæring mens du utfører arbeidet.
Om du har behov for permisjon eller pause fra læreplassen din, er det egne regler som gjelder. Om du trenger å sette læretiden på pause, vil læretiden bli forlenget med tilsvarende periode. Det er fylkeskommunen som godkjenner søknad om pause, og du vil ikke motta lønn i tiden du er borte.
Avtjening av verneplikt eller møteplikt i offentlige organer gir deg også rett til permisjon.
Du tar fagprøven mot slutten av læretiden din, inntil tre måneder før, eller tre måneder etter læretiden er over. Om du skulle stryke på fagprøven, altså få ikke-bestått, kan du ta en ny prøve. I tiden du venter på å få gå opp på nytt, kan du avtale med lærebedriften om de vil forlenge læretiden. Det er ikke sikkert du har krav på lønn, det er det fylkeskommunen som bestemmer, men du holder deg opptatt og har muligheten til å lære mer før neste prøve.
Blir du gravid mens du er i lære, har du som alle andre krav på svangerskapspermisjon. Fødselspenger får du utbetalt fra NAV, og læretiden blir forlenget med samme periode du har vært borte.
Du kan lese mer om sykdom, fravær og pause fra læretiden her.
Har du spørsmål til oss i OKViken? Kontakt oss her!
Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.
Om du har valgt feil utdanningsprogram på videregående kan du ombestemme deg frem til og med 31 oktober. Hva med å bytte til yrkesfag, eller gå i lære?
Les mer om dine rettigheter her. Les om ferie, feriepenger, arbeidsavtale og hvilke arbeidstider som gjelder.