Hvor lenge varer læretiden?

Hvor lenge varer læretiden?

Hvor lenge du skal være lærling, avhenger av hvilket fag du utdanner deg innen. Det vanligste løpet er to år på videregående, og to år i lære.

Noen retninger skiller seg ut. I byggdrifterfaget går du ett år på videregående skole, før du er tre år i bedrift.

Dette gjør du i læretiden

Når du er lærling utdanner du deg til et yrke, gjennom å jobbe i en bedrift. Læretiden din er todelt: halvparten av tiden skal være opplæring, og halvparten skal være verdiskapning, altså at du yter tjenester eller produserer produkter for bedriften du jobber i. Opplæring og verdiskapningen sklir i hverandre, og det kan bety at du får opplæring mens du utfører arbeidet.

Pause eller permisjon i læretiden

Om du har behov for permisjon eller pause fra læreplassen din, er det egne regler som gjelder. Om du trenger å sette læretiden på pause, vil læretiden bli forlenget med tilsvarende periode. Det er fylkeskommunen som godkjenner søknad om pause, og du vil ikke motta lønn i tiden du er borte.

Avtjening av verneplikt eller møteplikt i offentlige organer gir deg også rett til permisjon.

Forlengelse av læretid ved ikke-bestått fagprøve

Du tar fagprøven mot slutten av læretiden din, inntil tre måneder før, eller tre måneder etter læretiden er over. Om du skulle stryke på fagprøven, altså få ikke-bestått, kan du ta en ny prøve. I tiden du venter på å få gå opp på nytt, kan du avtale med lærebedriften om de vil forlenge læretiden. Det er ikke sikkert du har krav på lønn, det er det fylkeskommunen som bestemmer, men du holder deg opptatt og har muligheten til å lære mer før neste prøve.

Fødselspermisjon i læretiden

Blir du gravid mens du er i lære, har du som alle andre krav på svangerskapspermisjon. Fødselspenger får du utbetalt fra NAV, og læretiden blir forlenget med samme periode du har vært borte.

Du kan lese mer om sykdom, fravær og pause fra læretiden her.

Har du spørsmål til oss i OKViken? Kontakt oss her!


Lover og regler for lærlinger

08 oktober 2024

Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.

Blogg om din egen læretid

18 september 2024

Vi vil gjerne høre fra DEG som er lærling i en kommune i Akershus, Buskerud eller Østfold.

Yrkesfagene det er stor etterspørsel etter

11 september 2024

Velger du å ta fagbrev har du mange muligheter, og kan begynne å tjene penger allerede på videregående. Disse lærlingene er det stor etterspørsel etter.

Gå til toppen