Spørsmål og svar rundt fagbrev på jobb
Fagbrev på jobb er en ordning som lar voksne i arbeid ta fagbrev på jobben sin. Les svar på alle vanlige spørsmål rundt ordningen her.
En lærebedrift er godkjent av fylkeskommunen for å ansette lærlinger eller lærekandidater.
Både det private næringsliv og det offentlige må bidra til at flere unge får læreplass. Sammen er det mulig å bidra til utdanningen av fremtidens fagarbeidere. Det er mulig å ha lærlinger eller lærekandidater i flere fag samtidig.
For at bedriften skal bli godkjent må den:
En bedrift kan søke om godkjenning som selvstendig lærebedrift. Dette betyr at bedriften selv er ansvarlig for å følge opp læreforholdet. De fleste bedrifter velger imidlertid å bli medlem av et opplæringskontor.
I de fleste lærefag foregår de to første årene av opplæringen i videregående skole, Vg1 og Vg2. Deretter følger læretiden, som består av halvparten opplæring og halvparten verdiskapning, altså arbeid. Lengden på læretiden varierer, men oftest er man lærling i to år.
Lærebedriften har arbeidsgiveransvar for lærlingene, og må dermed betale lønn. Som hovedregel har en lærlingen en nyutdannet fagarbeiders lønn, fordelt på to år. Lærebedrifter mottar tilskudd fra fylkeskommunen for å drive opplæring.
Lærebedriften skal tegne kontrakt med lærlingen/lærekandidaten. En kontrakt binder lærebedrift og lærling til de lovene og forskriftene som er fastsatt av departementet.
Kontrakten opprettes og godkjennes av fylkeskommunen. Alt av kontraktarbeid skjer via dette nettstedet.
Har du spørsmål til OKViken? Kontakt oss her!
Fagbrev på jobb er en ordning som lar voksne i arbeid ta fagbrev på jobben sin. Les svar på alle vanlige spørsmål rundt ordningen her.
Ønsker du å jobbe med barsel- og barnepleie? Bli barsel- og barnepleier med fagbrev som helsefagarbeider. Les hvordan her.
Er du syk over en lengre eller kort periode i læretiden din? Les mer om dine rettigheter og krav her.