Har du grønne fingre? Velg et yrke hvor du kan jobbe med planter

Har du grønne fingre? Velg et yrke hvor du kan jobbe med planter

Visste du at det finnes flere spennende fagutdanninger for både deg som elsker å jobbe med  blomster og buketter, og for deg som liker å være ute i allslags vær?

Jobb med form og farge som blomsterdekoratør

Er du kreativ og liker å jobbe med form og farge? Hvis du i tillegg er sosial og elsker blomster kan blomsterdekoratørfaget være noe for deg. 

En blomsterdekoratør lager oppsatser og arbeider med blomster til ulike arrangementer, og til små og store begivenheter i folk sitt liv. Som blomsterdekoratør vil du få muligheten til å jobbe med alt fra begravelser til bryllup, bursdager og fest og bidra til å skape minneverdige arrangementer for folk. 

Arbeidshverdagen til en blomsterdekoratør består av blant annet:

  • Lage buketter og dekorasjoner
  • Dekorere rom og lokaler til seremonier, høytider og arrangementer
  • Betjene kunder og ta i mot bestillinger
  • Sørge for at blomsterbutikken er trivelig og ryddig for de besøkende

For å utdanne deg innen blomsterdekoratørfaget må du gjennomføre VG1 og VG2, i tillegg til lærlingtid i bedrift. Du kan velge mellom flere ulike utdanningsforløp. Les mer om blomsterdekoratørfaget og utdanningsforløp på utdanning.no

Anleggsgartner en jobb med litt mer action

Hvis du er litt mer interessert i å være ute og jobbe i jorda, så er anleggsgartnerfaget et godt alternativ. Som anleggsgartner får du en aktiv og variert arbeidshverdag, med mange ulike oppgaver basert på sesongene og virksomheten du jobber for. 

En anleggsgartner jobber med å utvikle, bygge og vedlikeholde uterom på private og offentlige uteområder, og tilrettelegge for lek, idrett og fritid for alle brukergrupper i samfunnet. Det kan være flotte parker, hager, takhager og fotballbaner, for å nevne noe. 

Arbeidsoppgavene er varierte og skifter med sesongene, og vil som regel innebære mye kjøring av både hjullaster og gravemaskin. Arbeidshverdagen til en anleggsgartner består av blant annet:

  • Drift av grøntanlegg gjennom alle sesongene
  • Utforming av terreng på uteanlegg
  • Vedlikehold på alle typer planter og trær i ulike bruksområder
  • Vedlikehold av lekeapparater, benker, skulpturer og lignende
  • Tilrettelegging for bruk av anlegg
  • Bevaring av natur, kultur og friluftsområder

For å bli anleggsgartner må du gjennomføre VG1 og VG2, i tillegg til to år lærlingtid i bedrift. Du kan se hele studieforløpet på utdanning.no
Har du spørsmål om blomsterdekoratørfaget, anleggsgartnerfaget eller andre av våre fagutdanninger? Ta kontakt med oss i OKViken, så svarer vi deg gjerne på det du lurer på.


Derfor skal du velge helsefag

20 mars 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Gå til toppen