Gruer du deg til fagprøven? Her er fem gode tips til prøvedagene

Gruer du deg til fagprøven? Her er fem gode tips til prøvedagene

Det er lett å psyke seg selv ut med bekymringer når du, etter flere år med utdanning og opplæring, endelig skal opp til fagprøve. Da er det bra med litt is i magen og fokus på det som faktisk er viktig. Her er fem gode tips til hva du bør tenke på til prøvedagene.

  1. Les oppgaven nøye

Når du først får prøven kan det føles ut som om det er en hel vegg med informasjon foran deg. For å være sikker på at du forstår akkurat hva du skal gjøre må du lese oppgaven nøye flere ganger. Ikke gå videre før du vet at du har forstått oppgaven.

Les mer: Hvor mange ganger kan jeg stryke på fagprøven?

  1. Del opp og lag en plan

Etter at du har lest oppgaven nøye er det på tide å legge en plan. Del opp hver oppgave i mindre mål, som du kan fokusere på én av gangen. Tenk over hvilke forventninger som ligger bak hver oppgave og jobb mot det.

  1. Gå over kompetansemålene dine

Fagprøven skal speile kompetansemålene dine og oppgavene du har hatt som lærling. Det har du jo tross alt vært gjennom. Les over kompetansemålene og tenk på hvordan disse har utspilt seg i praksis.

Les mer: Dette skjer etter at du har bestått fagprøven

  1. Trekk pusten

Hvis du føler deg overveldet er lurt å senke skuldrene, lukke øynene, trekke pusten dypt fra magen og telle til fem. Det er naturlig å være nervøs og stresset, blir det for mye kan du ta en liten pustepause for å hente deg inn igjen.

  1. Vis hva du kan! 

Prøvenemnda er der for å se hvordan du jobber til vanlig, så du trenger ikke å bli en superlærling over natten. Gjør det samme som du ville ha gjort på en vanlig dag på jobben. Dette kan du! Husk at det er ikke verdens undergang om du ikke skulle bestå. Prøvenemnda gir alltid en begrunnelse, så da vet du hva du må gjøre bedre til neste gang.

Har du flere spørsmål? I denne artikkelen har vi oppsummert vanlige spørsmål og svar rundt fagprøven.


Derfor skal du velge helsefag

24 januar 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Bli helsefagarbeider

07 november 2023

For å bli helsefagarbeider må du velge helse- og oppvekstfag på Vg1, mens du fortsatt går på ungdomsskolen. Etter fire år har du fullført yrkesutdannelse.

Gå til toppen