Derfor må du dokumentere læretiden
Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.
Det er lett å psyke seg selv ut med bekymringer når du, etter flere år med utdanning og opplæring, endelig skal opp til fagprøve. Da er det bra med litt is i magen og fokus på det som faktisk er viktig. Her er fem gode tips til hva du bør tenke på til prøvedagene.
Når du først får prøven kan det føles ut som om det er en hel vegg med informasjon foran deg. For å være sikker på at du forstår akkurat hva du skal gjøre må du lese oppgaven nøye flere ganger. Ikke gå videre før du vet at du har forstått oppgaven.
Les mer: Hvor mange ganger kan jeg stryke på fagprøven?
Etter at du har lest oppgaven nøye er det på tide å legge en plan. Del opp hver oppgave i mindre mål, som du kan fokusere på én av gangen. Tenk over hvilke forventninger som ligger bak hver oppgave og jobb mot det.
Fagprøven skal speile kompetansemålene dine og oppgavene du har hatt som lærling. Det har du jo tross alt vært gjennom. Les over kompetansemålene og tenk på hvordan disse har utspilt seg i praksis.
Les mer: Dette skjer etter at du har bestått fagprøven
Hvis du føler deg overveldet er lurt å senke skuldrene, lukke øynene, trekke pusten dypt fra magen og telle til fem. Det er naturlig å være nervøs og stresset, blir det for mye kan du ta en liten pustepause for å hente deg inn igjen.
Prøvenemnda er der for å se hvordan du jobber til vanlig, så du trenger ikke å bli en superlærling over natten. Gjør det samme som du ville ha gjort på en vanlig dag på jobben. Dette kan du! Husk at det er ikke verdens undergang om du ikke skulle bestå. Prøvenemnda gir alltid en begrunnelse, så da vet du hva du må gjøre bedre til neste gang.
Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.
Om du har valgt feil utdanningsprogram på videregående kan du ombestemme deg frem til og med 31 oktober. Hva med å bytte til yrkesfag, eller gå i lære?
Les mer om dine rettigheter her. Les om ferie, feriepenger, arbeidsavtale og hvilke arbeidstider som gjelder.