Fagbrev på jobb

«Fagbrev på jobb» er en relativt ny ordning som lar voksne i arbeid ta fagbrev på sin arbeidsplass. Ordningen ble vedtatt av Stortinget 24. mai 2018, og fra mars 2019 ble det mulig å tegne lærekontrakter.

Fagbrev på jobb

«Fagbrev på jobb» er en relativt ny ordning som lar voksne i arbeid ta fagbrev på sin arbeidsplass. Ordningen ble vedtatt av Stortinget 24. mai 2018, og fra mars 2019 ble det mulig å tegne lærekontrakter.

Tidligere har man enten måtte fullføre læretiden som lærling på vanlig måte, eller ha minimum fem års heltidspraksis for å melde seg opp til fagprøven som praksiskandidat. Med den nye ordningen trenger du bare ett års praksis for å søke arbeidsgiver og fylkeskommune om lærekontrakt. Du får også full lønn gjennom hele læretiden. Dette gjør det mulig for enda flere å ta fagbrevet som voksen.

Slik kan voksne få fagbrev på jobb

«Fagbrev på jobb» retter seg mot voksne i arbeidslivet som har fullført grunnskole eller tilsvarende opplæring. Ordningen passer for de som har noe, og allsidig praksis fra faget, og som trenger opplæring og veiledning før de kan ta fagbrevet.

Kandidaten skal være i jobb, og ha full lønn gjennom hele læretiden.

Målet med ordningen er å sikre Norge flere fagarbeidere. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at vi vil trenge 71.000 flere fagarbeidere i 2035 enn det vi har i dag.

Slik går du frem for å ta fagbrev på jobb

  • Du må kunne dokumentere kompetanse på grunnskolenivå gjennom vitnemål eler realkompetansevurdering
  • Du må være i minst 50% fast jobb, og ha jobbet i minst ett år
  • Snakk med arbeidsgiver og undersøk mulighetene, ev. så kan du ta kontakt med opplæringskontoret om bedriften din er medlem. Lærekontrakt genereres gjennom fylkeskommunen.
  • Du må gå opp til og bestå en fem timers sentralt gitt eksamen på Vg3-nivå, før du kan melde deg opp til fagprøven
  • Læretid kan være inntil 4 år, men du vil få reduksjon i læretiden basert på relevant tidligere erfaring l

Krav til bedriften

  • Bedriften må være tilknyttet et opplæringskontor eller godkjennes som lærebedrift av fylkeskommunen
  • Bedriften får tilskudd fra staten, satsen er basistilskudd 2

Ta kontakt med OKViken dersom du har en egnet kandidat

Dersom din kommune har en kandidat som egner seg for ordningen, kan dere ta kontakt med oss i OKViken. Vi setter oss ned sammen og fyller ut relevant dokumentasjon som oversendes Viken fylkeskommune.

Kontakt oss her.

 

Hos fylkeskommunene kan du lese mer om ordningen:

Akershus fylkeskommune

Buskerud fylkeskommune

Østfold fylkeskommune


Vil du ha en meningsfull hverdag?

13 november 2024

Vil du jobbe med noe som gir deg en meningsfull hverdag? Da er det mange yrkesfag å velge mellom. Les om yrkesfagene som gir en meningsfull hverdag her.

Det nye service- og administrasjonsfaget

06 november 2024

Det som før het kontor- og administrasjonsfaget er nå service- og administrasjonsfaget. Dette er et fag som passer godt for deg som er ordentlig, nøyaktig og serviceinnstilt.

Lover og regler for lærlinger

08 oktober 2024

Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.

Gå til toppen