Disse kan ta fagprøve som privatist

Disse kan ta fagprøve som privatist

Ønsker du å ta fagprøve som privatist? Selv om du ikke er lærling kan du fortsatt ta fagprøve, så lenge du oppfyller disse kravene:

  • Relevant yrkespraksis. Du må kunne dokumentere praksis som har vart minst 25 % lengre enn en vanlig lærlingperiode. Dette er vanligvis fem år, men lengden kan variere, i enkelte tilfeller er det fem og et halvt år.
  • Du har hatt arbeidsoppgaver som er relevante for læreplanen i faget. Alle de mest avgjørende delene av faget skal være dekket.
  • Du har bestått teoretisk VG3 eksamen.

Godkjenning av praksis

Det er mange forskjellige yrkesfag man kan ta fagprøve i, noen har egne krav til erfaring og praksis. Har du for eksempel jobbet som frivillig i en ungdomsklubb kan dette telle som praksis til fagbrevet som barne- og ungdomsarbeider. Har du førerkort i klasse C eller D kan dette telle som praksis i yrkessjåførfaget.

Hvis du setter deg inn i de ulike kravene finner du kanskje ut at du kan legge til mer praksis enn du trodde. Du kan også få godskrevet praksis for utdanning. Opptil 2 år kan godskrives som praksis for fullførte år på videregående, så lenge programfagene er relevante for fagprøven.

Krav til dokumentasjon

For at arbeidserfaring skal telle som praksis må dette dokumenteres med en attest fra arbeidsgiveren din. Attesten må inneholde start- og sluttdato, stillingsprosent, stillingsbeskrivelse og beskrivelse av arbeidsoppgaver relevant for VG3-prøven for faget. Dokumentasjonen må inneholde bedriftslogo og underskrift av arbeidsgiver.

Hvis du har drevet et eget firma må du ha firmaattest fra Brønnøysundregistrene, som inneholder organisasjonsnummer, beskrivelse av firmaets virksomhetsområde og regnskapstall. Du må ha attest fra en autorisert regnskapsfører eller oppdragsgiver som viser hvor mange arbeidstimer du har utført i arbeid relevant for faget.

Les mer om fagprøven som privatist på Viken fylkeskommune sine nettsider


Derfor skal du velge helsefag

24 januar 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Bli helsefagarbeider

07 november 2023

For å bli helsefagarbeider må du velge helse- og oppvekstfag på Vg1, mens du fortsatt går på ungdomsskolen. Etter fire år har du fullført yrkesutdannelse.

Gå til toppen