Derfor må du dokumentere læretiden
Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.
Ønsker du å ta fagprøve som privatist? Selv om du ikke er lærling kan du fortsatt ta fagprøve, så lenge du oppfyller disse kravene:
Det er mange forskjellige yrkesfag man kan ta fagprøve i, noen har egne krav til erfaring og praksis. Har du for eksempel jobbet som frivillig i en ungdomsklubb kan dette telle som praksis til fagbrevet som barne- og ungdomsarbeider. Har du førerkort i klasse C eller D kan dette telle som praksis i yrkessjåførfaget.
Hvis du setter deg inn i de ulike kravene finner du kanskje ut at du kan legge til mer praksis enn du trodde. Du kan også få godskrevet praksis for utdanning. Opptil 2 år kan godskrives som praksis for fullførte år på videregående, så lenge programfagene er relevante for fagprøven.
For at arbeidserfaring skal telle som praksis må dette dokumenteres med en attest fra arbeidsgiveren din. Attesten må inneholde start- og sluttdato, stillingsprosent, stillingsbeskrivelse og beskrivelse av arbeidsoppgaver relevant for VG3-prøven for faget. Dokumentasjonen må inneholde bedriftslogo og underskrift av arbeidsgiver.
Hvis du har drevet et eget firma må du ha firmaattest fra Brønnøysundregistrene, som inneholder organisasjonsnummer, beskrivelse av firmaets virksomhetsområde og regnskapstall. Du må ha attest fra en autorisert regnskapsfører eller oppdragsgiver som viser hvor mange arbeidstimer du har utført i arbeid relevant for faget.
Les mer om fagprøven som privatist på Viken fylkeskommune sine nettsider
Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.
Om du har valgt feil utdanningsprogram på videregående kan du ombestemme deg frem til og med 31 oktober. Hva med å bytte til yrkesfag, eller gå i lære?
Les mer om dine rettigheter her. Les om ferie, feriepenger, arbeidsavtale og hvilke arbeidstider som gjelder.