Yrkesfag eller studiespesialisering?
Er du tiendeklassing og lurer på hva du skal velge til neste år? Studiespesialiserende er kanskje det vanligste – men er det rett for deg?
Barne- og ungdomsarbeiderfaget er en meningsfylt jobb, hvor du oftest jobber med barn i alderen 0-18 år.
Barne- og ungdomsarbeideren arbeider vanligvis i grupper med barn, unge og enkeltbarn med behov for spesiell tilrettelegging og oppfølging i alderen 0-18 år i pedagogiske institusjoner. Retningen kvalifiserer til arbeid i barnehage, grunnskole, skolefritidsordning og videregående skole.
I jobben kommer du i kontakt med ulike mennesketyper og livssituasjoner; derfor er utfordringene mange og varierte.
For å bli barne- og ungdomsarbeider går du to år på videregående skole, før du har to års læretid i bedrift.
Du har ett års opplæring i barnehage, og ett års opplæring i skole og/eller skolefritidsordning.
Samhandlingskompetanse, personlig egnethet og politiattest kreves for utøvelse av yrket.
For å jobbe som barne- og ungdomsarbeider bør du være interessert i, og glad i barn og ungdom. Du bør være åpen, fleksibel og samarbeidsvillig samtidig som du bør være empatisk og flink til å kommunisere med mennesker med ulik bakgrunn, og i ulike livssituasjoner.
På videregående skole kan du ta Helse- og oppvekst fag, fordypning i barn og unge. Da har du programfag de to første årene, henholdsvis Helse- og oppvekstfag første året, og Barne- og ungdomsarbeiderfag andre året, før du tar Vg3 påbygging tredje året.
Etter tredje året står du fritt til å gå ut i lære for å få fagbrev, eller velge høyere utdanning.
Om du tar opp fagene du mangler for å få generell studiekompetanse, er det en rekke muligheter på høgskolenivå. Blant annet førskolelærer, lærer, vernepleier, fritidsleder og barnevernspedagog er yrker hvor du får jobbet med barn og unge.
Det finnes også en rekke fagskoleutdanninger du kan velge etter fullført fagbrev.
Har du spørsmål om det å være lærling? Kontakt oss her!
Er du tiendeklassing og lurer på hva du skal velge til neste år? Studiespesialiserende er kanskje det vanligste – men er det rett for deg?
Hverdagen til en anleggsgartner er variert, og som anleggsgartner vil du jobbe på mange forskjellige steder for alle mulige typer virksomheter.
Det er nesten ingen industrier som ikke har noe behov for en automatiker og som automatiker vil hverdagen være spennende og variert. Les mer.