Vil du ha en meningsfull hverdag?
Vil du jobbe med noe som gir deg en meningsfull hverdag? Da er det mange yrkesfag å velge mellom. Les om yrkesfagene som gir en meningsfull hverdag her.
Som ernæringskokk lager du mat til mennesker som ikke kan lage egen mat. Typiske arbeidsplasser er sykehus, gamlehjem, fengsler, folkehøgskoler og andre typer store institusjoner.
Den største utfordringen for en ernæringskokk er å lage ernæringsriktig og velsmakende mat til mange mennesker på en gang. Ofte er det ulike dietter og ernæringsbehov man må ta hensyn til, og ernæringsmessig korrekt variasjon i retter er ekstra viktig.
En ernæringskokks jobb er å lage mat som gir gode opplevelser. I helse- og omsorgssektoren er du en svært viktig ressurs, og bidrar til både glede og økte helsegevinster.
For å jobbe på et storkjøkken hvor mange mennesker skal bli mettet hver dag, er det viktig at du er effektiv og nøyaktig. Å ha en interesse for sunt kosthold og matlaging er også en viktig egenskap. Man jobber ofte mange sammen, og det er viktig at du er samarbeidsvillig. Personlig hygiene er også svært viktig i jobben.
Du går først to år på videregående skole før du går ut i lære. Vg1 restaurant- og matfag og Vg2 kokk- og servitørfag. Etter dette følger to år i lære i bedrift som for eksempel eldresenter, fengsel, folkehøgskole, sykehjem eller sykehus.
Du lærer om tilberedning av mat, smak, estetikk, ernæring, råvarer, økonomi og hygiene.
Opplæringen som ernæringskokk skal legge til rette for varierte arbeidsoppgaver, kreativitet og løsningsorientering, samt utvikle evne til service, samarbeid, kommunikasjon og fremme likestilling.
Se hele læreplanen for en ernæringskokk her.
Har du spørsmål om det å være lærling? Kontakt oss her!
Vil du jobbe med noe som gir deg en meningsfull hverdag? Da er det mange yrkesfag å velge mellom. Les om yrkesfagene som gir en meningsfull hverdag her.
Det som før het kontor- og administrasjonsfaget er nå service- og administrasjonsfaget. Dette er et fag som passer godt for deg som er ordentlig, nøyaktig og serviceinnstilt.
Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.