5 gode tips til deg som skal søke læreplass

5 gode tips til deg som skal søke læreplass

Skal du søke læreplass? Det er mye å tenke over før du tar det viktige valget. Her er 5 gode tips til deg som skal søke læreplass:

1. Ta kontakt med bedrifter selv

Hvis du selv tar kontakt med bedrifter viser du engasjement og stå-på vilje. Da gir du en potensiell arbeidsgiver mulighet til å se hvem du er som person, det får de ikke hvis du bare sender inn en søknad. Det er ingen garanti for at du får læreplass bare ved å søke heller, så å ta kontakt med flere bedrifter gir deg bedre muligheter for å få en læreplass.

2. Skriv en knallgod søknad

Det kan være litt rart å skulle skrive om seg selv i en søknad. Men det finnes mange råd om hvordan du skal gjøre det på en god måte, slik at søknaden blir både profesjonell og informativ, samtidig som den viser fram hvem du er og dine motivasjoner. 

Les OKViken sine tips til deg som skal skrive søknad.

3. Start tidlig!

Ikke vent til siste liten med å kontakte bedrifter. Fristen til å søke læreplass er 1. mars, men du bør helst ha flere bedrifter på bordet før da. Jo tidligere ute du er, desto større sjanse har du for å få plass. De beste læreplassene forsvinner fort, venter du for lenge er det kanskje ikke plasser igjen, eller du kan bli tvunget til å pendle eller flytte.

4. Tenk som en arbeidsgiver

Hvis du var en arbeidsgiver som skulle ansette en lærling, hva ville vært viktig for deg? Det koster både penger, tid og ressurser å skulle ansette en ny person, spesielt en som trenger mye opplæring. Man vil jo ikke kaste bort tiden sin på en som ikke utfører jobben på en god måte. Tenk over hvilke bekymringer en arbeidsgiver ville hatt, og prøv å svare på disse i din søknad. Vis hvor motivert du er!

5. Ikke vær redd for å be om hjelp

Det kan være stressende å søke om læreplass. Prosessen i seg selv kan være forvirrende, og det er skummelt å ikke vite om man blir godkjent eller ikke. Men ikke la bekymringene ta over. Husk at hvis det er noe du lurer på rundt det å søke læreplass, kan du alltid ta kontakt med oss i OKViken. Våre veiledere kan hjelpe deg gjennom hele prosessen.


Hvordan melde seg opp til fagprøve

21 mai 2024

De aller fleste lærlinger slipper å bekymre seg for oppmelding til fagprøven. Les mer om rutiner rundt oppmelding til avsluttende prøve her.

Gå til toppen