Anleggsgartnerfaget

Som anleggsgartner er det din jobb å vedlikeholde beplantninger og vekster, samt planlegge utforming av parker eller hager. Anleggsgartnerbransjen trenger dyktige yrkesutøvere som forstår seg på utforming av utendørsområder, med et øye for kvalitet, estetikk og brukervennlighet. 

Anleggsgartnerfaget

Hovedområder og oppbygging av anleggsgartnerfaget 

 

Anleggsgartnerfaget består av to hovedområder, nyanlegg samt drift og vedlikehold. 

 

Drift og vedlikehold handler fremst om drift og vedlikehold av ulike anlegg. Du lærer også om ressursbruk, estetikk, økonomi, miljø, standarder og regelverk. En sentral del av hovedområdet er sammenhengen mellom metoder og materialer samt eventuelle konsekvenser for miljøet. 

 

Nyanlegg omfatter terrengforming og grunnarbeid der valg, bearbeiding og riktig bruk av materialer er svært viktig. Du må også lære deg om funksjonalitet, økonomi, kvalitet og miljø. Vegetasjonsbruk og vegetasjon er sentralt, og du vil også få god innføring i manuelt og maskinelt arbeid og hvordan du bruker teknisk utstyr. Erfaringsutveksling, samarbeid og profesjonell yrkesutøvelse er også en sentral del av hovedområdet nyanlegg.

 

Hva jobber du med?

 

Som anleggsgartner jobber du med vedlikehold og drift av forskjellige typer uteanlegg og nyanlegg. Det er ikke uvanlig å jobbe med andre fagfolk innen andre felt, for eksempel: 

 

  • Anleggsgartnerteknikere 
  • Landskapsarkitekter 
  • Anleggsgartnermestere
  • Landskapsingeniører

 

Som anleggsgartner går store deler av jobben ut på å bygge og vedlikeholde forskjellige uteområder både i privat og offentlig sektor. Du kan også bli involvert i byggeprosjekter der det er planlagt å benytte beplantning som en del av bygningers utforming og utseende. Dette kan for eksempel være å dekke tak eller vegger på konstruksjoner med planter.  

 

Her kan du jobbe som anleggsgartner

 

Som anleggsgartner er det mulig å jobbe i både privat og offentlig sektor. Arbeidsplassene er varierte og kan innebære forvaltning av blant annet:

 

  • Parker
  • Lekeplasser
  • Torg 
  • Større områder ved offentlige eller private bygninger
  • Idrettsanlegg
  • Industriområder
  • Kirkegårder
  • Bygg og anleggsnæringer

 

Det er også mulighet for å jobbe ute i naturen på tilrettelagte rekreasjonsområder.

 

Sluttvurderingen av læretiden som anleggsgartner

 

Etter at utdanningsløpet er slutt, skal du gjennomføre fagprøven. Alle hovedområdene innen anleggsgartnerfaget inngår i fagprøven, slik at du blir testet i alle deler av faget. Fagprøven skal gjennomføres innenfor en tidsramme på 5 virkedager.

 

Skulle du ha noen spørsmål om fagprøven eller anleggsgartnerfaget, kan du ta kontakt med oss i OKViken her.

 

Høres dette ut som utdanning for deg? Les mer om anleggsgartnerfaget hos utdanning.no her.

 


IT-driftsfaget

27 mai 2024

Er du interessert i data og IT, og ønsker å jobbe med IT-systemer i små og store bedrifter? Da kan IT-driftsfaget være riktig utdanningsretning for deg!

Medieteknikkfaget

21 mai 2024

Medietekniker er et yrke som passer for deg som har kreative og tekniske ferdigheter og liker å bruke jobbe med lyd, bilde og lys i medieproduksjoner. Les mer.

IT-utviklerfaget

21 mai 2024

Interessert i data/IT? Ønsker du å jobbe med koding, programmering og integrasjon av programvare i små og store bedrifter? IT-utvikler være noe for deg!

Gå til toppen