Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) skal bidra til effektivisering av prosesser og konkurransedyktig utnyttelse av ressurser i private og offentlige virksomheter. I en stilling som IKT-servicemedarbeider er det din oppgave å velge gode IKT-tjenester for din virksomhet, samt sørge for at alle ansatte i bedriften utnytter IKT-ressursene på best mulig måte. Du vil jobbe med drift og vedlikehold av nettverk og software, brukerstøtte og service.
Dette lærer du i IKT-servicefaget
Under utdanningen i IKT-servicefaget skal du utvikle kompetanse knyttet til planlegging og drift av IKT-systemer i virksomheter, i henhold til gjeldende regelverk. Opplæringen har fokus på kundebehandling og service, med dybde- og breddekunnskap i IKT-systemet og IKT-infrastruktur. Arbeidet omfatter brukerstøtte, opplæring og rådgivning/veiledning individuelt og i grupper. Det vektlegges sosial kompetanse, selvstendighet, systematisk og nøyaktig arbeid.
Læretiden gjennomføres i IKT-enhet i kommunene, fylkeskommunen eller på videregående skole.
Hovedområdene til IKT-servicefaget
IKT-servicefaget består av tre hovedområder, som utfyller hverandre og er ment å ses i sammenheng:
- Systemdrift og systemovervåkning
Dette området omhandler systemdrift i henhold til avtaler om leveranse av IKT-tjenester, samt oppsett av kontorplass og forskriftsmessig gjennomføring av systemendringer. Du vil også få kompetanse på feilhåndtering, kvalitetsarbeid og overvåking av systemdrift.
- Bruker- og driftsstøtte
Under dette fagområdet ses bruker- og driftsstøtte i sammenheng med regelverk for personvern. Du vil lære å gjøre etiske vurderinger og kommunisere med brukere, leverandører og annet fagpersonell. Videre inngår feilsøking, utarbeidelse av brukerveiledninger og opplæring i bruk av IKT-tjenester under dette hovedområdet.
- Tjenesteutvikling
Her vil du lære om hvordan bruk av IKT-verktøy kan bidra til å effektivisere prosesser i virksomheten. Herunder skal du lære å avdekke behov og stille krav når du inngår avtaler om leveranse av IKT-tjenester.
Vanlige arbeidsoppgaver for en IKT-servicemedarbeider
Hvilke arbeidsoppgaver som fyller hverdagen din som IKT-servicemedarbeider vil variere fra arbeidsplass til arbeidsplass. Stillingen vil uansett kreve at du har kjennskap til din bedrifts IKT-systemer, og kan utføre oppgaver som:
- Opplæring og brukerstøtte knyttet til IKT-løsninger
- Installasjon, drift og vedlikehold av nettverk og programvare
- Vurdere eksisterende og potensielle nye IKT-løsninger i bedriften
- Bidra til videreutvikling og effektivisering av daglig drift
- Ivareta informasjonssikkerhet og personvern
- Sørge for et godt digitalt arbeidsmiljø i bedriften
- Oppdatere deg på ny teknologi og nye lover og regler
Her kan du jobbe med utdannelse innenfor IKT-servicefag
Som utdannet IKT-servicemedarbeider kan du jobbe i de aller fleste bedrifter og bransjer. Du kan arbeide i privat og offentlig sektor, i alt fra store konsern til små virksomheter. I store bedrifter vil du som regel være en del av et større IKT-team. Jobber du i en liten bedrift kan du alene ha ansvaret for bedriftens IKT-systemer.
Sluttvurdering av læretiden
Alle hovedområdene ferdigstilles i en sluttvurdering i form av fagprøven, som gjennomføres innenfor en tidsramme på 5 virkedager. Bestått fagprøve fører frem til fagbrev, og du vil få yrkestittelen IKT-servicemedarbeider.
Les mer om å jobbe som IKT-servicemedarbeider hos utdanning.no her.
Har du noen spørsmål angående IKT-servicefaget kan du ta kontakt her.