Vil du jobbe med bil?

Vil du jobbe med bil?

Vil du jobbe med bil? Liker du motor, mekanikk og elektro og er god på å jobbe med hendene? Med et fagbrev i bilfaget, lette kjøretøy får du en spennende jobb hvor du kan jobbe med din store interesse. 

Skal du jobbe med fremtidens biler må du ikke bare like motorer og teknikk, men også elektronikk og feilsøking. Med et fagbrev i bilfaget, lette kjøretøy går du en trygg fremtid i møte. Hvert år ruller det ut 130 000 nye biler på veiene, og de blir stadig mer avanserte. 

Slik får du fagbrev i bilfaget, lette kjøretøy

Når du søker videregående, søker du deg inn på teknologi- og industrifag Vg1, andre året velger du kjøretøy før du går to år i lære hos bedrift. Yrkestittelen din bli bilmekaniker, lette kjøretøy.

Mange av våre lærlinger ansettes av kommuner med store bilparker. Uansett hvor du tilbringer læretiden vil du få bryne deg på utfordrende arbeidsoppgaver som gjør deg godt rustet for å gå inn i bilmekanikeryrket.  

Viktige arbeidsområder innen bilfaget 

De viktigste temaene gjennom opplæring er følgende: 

Feilsøking og diagnose

Feilsøking og diagnose handler mye om systemforståelse, feilsøking og diagnostisering, på både mekaniske, elektriske og elektroniske systemer. Du lærer også om bruk av verktøy og instrumenter, innhenting og tolking av opplysninger om kjøretøyets systemer. 

Service og vedlikehold

Omfatter service og vedlikehold og gjeldende forskrifter for kjøretøy. Valg og bruk av verktøy, utstyr og instrumenter inngår i hovedområdet. Videre omfatter det bruk av dokumentasjon i forbindelse med planlegging, gjennomføring og kvalitetssikring av arbeider.

Reparasjon

Omfatter reparasjon og utskifting av deler på bilens mekaniske, hydrauliske, elektriske og elektroniske systemer. Videre omfatter det reparasjon etter gjeldende lover og forskrifter.

Kvalifikasjon og kvalitet

Omfatter kommunikasjon med kunder, kollegaer og samarbeidspartnere. Videre inkluderer hovedområdet digitale kommunikasjonsverktøy, helse, miljø og sikkerhet og kvalitetssystemer. Kostnadsforståelse inngår i hovedområdet.

Vil du jobbe med enda større kjøretøy? 

Det er også mulig å ta fagbrev i bilfaget, tunge kjøretøy. Da jobber du med lastebiler, busser og varebiler som veier mer enn 3500 kilo. Merk at vi i OKViken bare formidler læreplasser i bilfaget, lette kjøretøy. 

Har du spørsmål til oss i OKViken? Kontakt oss her


Hvordan melde seg opp til fagprøve

21 mai 2024

De aller fleste lærlinger slipper å bekymre seg for oppmelding til fagprøven. Les mer om rutiner rundt oppmelding til avsluttende prøve her.

Gå til toppen