Veien videre etter fagbrevet

Uansett om du står med fagbrevet i hånda, har jobbet noen år eller snuser på en yrkesfaglig utdanning, kan det være greit å orientere seg om alle mulighetene man har.

Veien videre etter fagbrevet

Uansett om du står med fagbrevet i hånda, har jobbet noen år eller snuser på en yrkesfaglig utdanning, kan det være greit å orientere seg om alle mulighetene man har.

Næringslivets Hovedorganisasjon melder at fag- og svennebrev er de mest etterspurte utdanningene fra NHOs bedrifter de neste fem årene. Det mange ikke tenker på er at også fagbrevet kan være døråpneren for videre utdanning. Være seg mesterbrev, fagskoleutdanning, generell studiekompetanse eller studier ved universitet og høgskole.

Du har mange fremtidige muligheter med fagbrevet

Med et fagbrev i lomma er det mange som velger å jobbe noen år, og opparbeide seg verdifull arbeidserfaring, som gjør at du stiller enda sterkere på arbeidsmarkedet uavhengig av hva du ønsker videre.

Fagskole eller mesterbrev

Med fagbrev kan du også ta mesterbrev. En mesterutdanning er en videreutdanning for håndverkere, som gir deg kompetanse som bedriftsleder og faglig leder. Du får selv rett til å ha lærlinger i ditt fag, og hjelpe disse frem mot fag- eller svenneprøve.

Les mer om mesterbrev her.

Fagskolene tilbyr yrkesrettede utdanninger som er ett nivå over videregående skole. Utdanningene varer fra et halvt til to år og inneholder praktisk og teoretisk utdanning.

Generell studiekompetanse og 23/5-regelen

Med generell studiekompetanse kan du søke opptak til universitet og høgskole. Er du 23 år eller eldre, og har mer minst fem år med arbeidserfaring eller utdanning, trenger du bare seks fag for å få generell studiekompetanse gjennom det som heter 23/5-regelen.

Med fagbrev skal du ha fortrinnsrett til påbygg. Du har dermed mulighet til å få generell studiekompetanse. Etter dette kan du søke utdannelser på høyskole- og universitetsnivå.

Du kan også ta fagene som privatist om du ikke lenger har ungdomsrett, det vil si krav på videregående utdanning.

Spør oss!

Har du spørsmål om hva du skal gjøre etter ungdomsskolen, etter fagbrevet eller hva du kan gjøre etter lærlingtiden? Ta kontakt med oss i OKViken, vi er her for å hjelpe deg!

 


Vil du ha en meningsfull hverdag?

13 november 2024

Vil du jobbe med noe som gir deg en meningsfull hverdag? Da er det mange yrkesfag å velge mellom. Les om yrkesfagene som gir en meningsfull hverdag her.

Det nye service- og administrasjonsfaget

06 november 2024

Det som før het kontor- og administrasjonsfaget er nå service- og administrasjonsfaget. Dette er et fag som passer godt for deg som er ordentlig, nøyaktig og serviceinnstilt.

Lover og regler for lærlinger

08 oktober 2024

Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.

Gå til toppen