Vil du ha en meningsfull hverdag?
Vil du jobbe med noe som gir deg en meningsfull hverdag? Da er det mange yrkesfag å velge mellom. Les om yrkesfagene som gir en meningsfull hverdag her.
Fagbrev på jobb er en ordning som lar voksne i arbeid ta fagbrev på jobben sin. Fra mars 2019 er det mulighet for å tegne lærekontrakt.
«Fagbrev på jobb» retter seg mot voksne i arbeidslivet som har fullført grunnskole eller tilsvarende opplæring. Ordningen passer for de som har noe, og allsidig praksis fra faget, men som trenger opplæring og veiledning før de kan ta fagbrevet. Du får lønn gjennom hele læretiden.
Det tar normalt fire år å ta fagbrevet på denne måten, inkludert opplæringsåret. Samlet krav til praksistid og opplæring skal ta utgangspunkt i den normale opplæringstiden til faget.
Nei, du trenger ikke fast jobb. Men dersom du mister kontrakten din, vil også lærekontrakten din avsluttes. Kravet er at du er i et arbeidsforhold med lønn.
Alle kommuner som er en del av OKViken kan ta kontakt med oss dersom de har en egnet kandidat. Vi tar et møte sammen og fyller ut skjema og dokumentasjon på praksis, som sendes til Viken fylkeskommune.
Du må ha minst ett års allsidig praksis i faget du ønsker å gå opp i. Jobber du deltid, må du kunne dokumentere tilsvarende ett års praksis. 80% stilling kan godkjennes som heltidsstilling.
Ja, du får fratrekk for Vg1 og Vg2, dersom det er innenfor samme område du ønsker å ta fagbrev i.
Når du inngår en kontrakt om «Fagbrev på jobb», garanterer dette den veiledning og opplæringen du trenger for å kunne gå opp til fagprøven. Men det krever også mye egeninnsats. Selv om du tar fagbrev mens du er i jobb, stilles det akkurat samme krav til kompetanse i faget som det gjør for andre lærlinger som skal opp til fagprøven.
Ja, du må melde deg opp til og bestå en fem timers teoretisk eksamen i faget ditt før du kan melde deg opp til fagprøven. Du melder deg opp på privatistweb mellom 1. og 15. september og 15. januar og 1. februar. Hos Utdanningsdirektoratet finner du tidligere gitte eksamensoppgaver.
Du må kunne vise til tilstrekkelig praksis gjennom dokumentasjon fra tidligere arbeidsgivere. En attest må inneholde:
Du kan også legge ved dokumentasjon på tidligere skolegang.
Det avhenger av lengden på lærefaget som er utgangspunktet for det samlede kravet til praksis og opplæring før du går opp til fagprøven. Men for de fleste fag er det vanligvis fire år.
Nei, du får en personlig opplæringsplan. Du får vurdert kompetansen din, for å avklare hvor mye opplæring du trenger, og hvor lang læretid du skal ha. Du skal ha opplæring i Vg3 i læreplanen, men med utgangspunkt i hva du trenger trening i. Lærebedriftene skal utarbeide en intern plan for opplæringen i bedriften. Opplæringsplanene er et verktøy for å sikre at du får opplæring som tilfredsstiller målene i læreplanen. Den interne planen lages med utgangspunkt i din personlige opplæringsplan.
Kontakt fagopplæringsseksjonen i Viken Fylkeskommune her, eller finn ditt nærmeste fagopplæringskontor.
Vil du jobbe med noe som gir deg en meningsfull hverdag? Da er det mange yrkesfag å velge mellom. Les om yrkesfagene som gir en meningsfull hverdag her.
Det som før het kontor- og administrasjonsfaget er nå service- og administrasjonsfaget. Dette er et fag som passer godt for deg som er ordentlig, nøyaktig og serviceinnstilt.
Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.