Nytt lovforslag styrker lærlingsatsningen

Vi innfører regler som gjør at det skal stilles krav om lærlinger når det offentlige gjør sine innkjøp, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Nytt lovforslag styrker lærlingsatsningen

- Vi innfører regler som gjør at det skal stilles krav om lærlinger når det offentlige gjør sine innkjøp, sier næringsminister Monica Mæland (H) til NRK/NTB.

I dag står 9.000 elever uten lærlingplass. Ifølge Mæland kjøper det offentlige varer og tjenester for rundt 460 milliarder kroner årlig. Med det nye lovforslaget kommer bedrifter som ikke har læreplasser til å bli utelukket fra en rekke kontrakter med det offentlige.

- Vi ser nå at der det er behov for at det skal det stilles krav om lærlinger. Ikke bare lærling i bedriften, også lærling på selve kontrakten, sier hun.

Kravet om lærlinger skal også gjelde utenlandske bedrifter. Det endelige forslaget er ikke klart, og det skal ut på høring, men LO-sekretær Trude Tinnlund er fornøyd med det hun hører fra høyrestatsråden.

Vi har lenge bedt om at man skal forsterke kravet til bruk av lærlinger i offentlige anbud, sier hun.

Støttes av NHO

I følge NHO trenger vi titusenvis av nye fagarbeidere og håndverkere. Fag- og mesterbrev er faktisk de mest etterspurte utdanningene blant NHOs medlemsbedrifter for de neste 5 årene. Det betyr at også NHOs medlemsmedrifter kan nyte godt av lovforslaget.

Med andre ord: det legges til rette for lærlinger fra øverste hold, så ingen grunn til å ikke satse på yrkesfag.

Lurer du på noe om det å være lærling? Ta kontakt med oss her

 


Derfor må du dokumentere læretiden

17 september 2023

Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.

Det er ikke for sent å ombestemme seg

10 september 2023

Om du har valgt feil utdanningsprogram på videregående kan du ombestemme deg frem til og med 31 oktober. Hva med å bytte til yrkesfag, eller gå i lære?

Gå til toppen