Nytt lovforslag styrker lærlingsatsningen

Vi innfører regler som gjør at det skal stilles krav om lærlinger når det offentlige gjør sine innkjøp, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Nytt lovforslag styrker lærlingsatsningen

- Vi innfører regler som gjør at det skal stilles krav om lærlinger når det offentlige gjør sine innkjøp, sier næringsminister Monica Mæland (H) til NRK/NTB.

I dag står 9.000 elever uten lærlingplass. Ifølge Mæland kjøper det offentlige varer og tjenester for rundt 460 milliarder kroner årlig. Med det nye lovforslaget kommer bedrifter som ikke har læreplasser til å bli utelukket fra en rekke kontrakter med det offentlige.

- Vi ser nå at der det er behov for at det skal det stilles krav om lærlinger. Ikke bare lærling i bedriften, også lærling på selve kontrakten, sier hun.

Kravet om lærlinger skal også gjelde utenlandske bedrifter. Det endelige forslaget er ikke klart, og det skal ut på høring, men LO-sekretær Trude Tinnlund er fornøyd med det hun hører fra høyrestatsråden.

Vi har lenge bedt om at man skal forsterke kravet til bruk av lærlinger i offentlige anbud, sier hun.

Støttes av NHO

I følge NHO trenger vi titusenvis av nye fagarbeidere og håndverkere. Fag- og mesterbrev er faktisk de mest etterspurte utdanningene blant NHOs medlemsbedrifter for de neste 5 årene. Det betyr at også NHOs medlemsmedrifter kan nyte godt av lovforslaget.

Med andre ord: det legges til rette for lærlinger fra øverste hold, så ingen grunn til å ikke satse på yrkesfag.

Lurer du på noe om det å være lærling? Ta kontakt med oss her

 


Hvordan melde seg opp til fagprøve

21 mai 2024

De aller fleste lærlinger slipper å bekymre seg for oppmelding til fagprøven. Les mer om rutiner rundt oppmelding til avsluttende prøve her.

Gå til toppen