Karoline er lærling i kontor- og administrasjonsfaget

Karoline Desireè Høiden er lærling på andre året i kontor- og administrasjonsfaget hos oss i OKViken. Hun stortrives i jobben sin og lærer noe nytt hver dag.

Karoline er lærling i kontor- og administrasjonsfaget

- Jeg lærer noe nytt hver dag

- Jeg gikk første året service og samferdsel, og andre året salg, service og sikkerhet på videregående. Allerede da synes jeg kontor- og administrasjonsfaget virket som noe for meg. Etter de to årene på videregående fikk jeg barn, og jobben jeg hadde var stort sett kveldstid og var veldig fysisk tungt. Det fungerte ikke med familielivet, så jeg søkte læreplass gjennom Aspirant-plattformen, forteller hun.

Det åpnet seg en mulighet hos opplæringskontoret OKViken, og Karoline startet som lærling vinteren 2021.

- Å jobbe hos OKViken er veldig gøy og jeg gjør veldig mye forskjellig. Arbeidsoppgavene strekker seg veldig bredt, og de driver med mye som tar tid å sette seg inn i. Noen dager er selvsagt like, men sånn er det uansett hvor du jobber. Det er noe nytt hver eneste dag, og mange fagbegreper å sette seg inn i.

At hun er lærling hos et opplæringskontor som jobber med og for lærlinger har hun ikke tenkt så mye på.

- Jeg har lite direkte kontakt med lærlingene, og jobber mest med den daglige driften. Jeg plukker likevel opp mye fra kollegaene mine som diskuterer mange spennende saker, forteller hun.

Startet læretiden på hjemmekontor

Karolines lærlingtid har vært preget av pandemi og hjemmekontor i lengre perioder. Hun forteller at det har gått bra å jobbe hjemmefra, men at det selvsagt er best å være på kontoret.

- Jeg har heldigvis snille kollegaer som ringer meg, de passer på at jeg har det bra og gir meg oppgaver. Men jeg er helst på kontoret når det er lov, forteller Karoline.

Varierte arbeidsdager i kontor- og administrasjonsfaget

Dagene er sjeldent like i kontor- og administrasjonsfaget, og Karoline forteller at hun nå, ett år ut i lærlingtiden, føler seg trygg på de oppgavene hun har.

- Oppgavene mine varierer ofte ut ifra tiden på året. Nå i januar handler det mye om å legge ut ledige læreplasser på nettsiden, og fjerne dem ettersom plassene blir fylt. Jeg rydder opp på læringsplattformen OLKWEB, lager intensjonsavtaler med medlemsbedriftene, tar telefoner og svarer på epost. Jeg har også ansvar for ting som å booke hoteller til seminarer og kurs og andre oppgaver som går på en daglige driften.

Er kontor- og administrasjonsfaget slik som du trodde på forhånd?

- Sånn i det store og det hele, ja. Men, det er mye mer omfattende enn hva jeg så for meg når jeg først søkte. Jeg var klar over hva jobben i seg selv går ut på, men det skiller seg veldig avhengig av hvor du jobber, for du må lære deg veldig mye om bransjen du jobber i. Men det er også det som gjør det spennende, sier hun og legger til: 

- Det mest utfordrende med jobben er å lære seg alle fagbegrepene de bruker her, det lærer man ikke på skolen. Men alle kollegaene mine sier at det tok rundt to år før de følte seg trygge i jobben, og de har fortsatt spørsmål så det hjelper. Jeg føler heldigvis at jeg mestrer de arbeidsoppgavene jeg har godt, og det er det viktigste. 

Tre testfagprøver før ordentlig fagprøve 

Karoline har ett år igjen av læretiden sin, og skal opp til fagprøven i november-desember. I motsetning til fagprøver i mange andre yrkesfag, er Karolines fagprøve skriftlig. 

- Jeg skal snart ha min første testfagprøve, og det er veldig fint å få øvd seg på forhånd så jeg vet hvor jeg ligger i løypa. Det gjør at jeg ikke stresser noe særlig med den faktiske fagprøven, jeg kommer til å stille godt forberedt med tre testfagprøver på forhånd. 

Kontor- og administrasjon passer for de som ønsker seg et variert yrke 

Karoline trives godt med jobben sin, og anbefaler andre å gå samme vei. 

- Dersom du ønsker deg en kontorjobb med varierte arbeidsoppgaver, fine arbeidstider og fleksible oppgaver så anbefaler jeg alle å ta et fagbrev i kontor- og administrasjonsfaget. Det er i tillegg rom for å styre dagene sine selv i stor grad, som gjør at få dager blir like, sier Karoline. 

Ta fagbrev dersom du er usikker på hva du vil bli! 

- Du kommer raskere ut i jobb med et fagbrev enn om du studerer, og for de som er usikre på hva de skal studere tror jeg det kan være veldig lurt å gå yrkesveien da har du alltid et yrke å falle tilbake på og en jobb å gå til mens du finner ut av det. 

Karoline mener fagbrev er en kjempemulighet for de som er lei av skolebenken. 

- Dersom du er lei av skole er fagbrev veldig lurt. Du lukker aldri døren for videre studier og du kan gjøre noe fornuftig og økonomisk smart i de årene du finner ut av hva du vil bli. La oss si du velger servicefaget, da åpner døra seg for at man kan bli hotellresepsjonist, vekter eller flyvertinne og du har en relevant utdanning på CV-en. 

Trygg fremtid med et fagbrev i bagasjen

Selv om Karoline trives svært godt som lærling, gleder hun seg også til å fullføre og få fagbrevet i hånda. 
Jeg håper virkelig jeg får en jobb innen kontor- og administrasjonsfaget og får brukt fagbrevet mitt. Om ett år er jeg jo enda flinkere på jobben min og kan enda mer. Drømmen er selvsagt å få en jobb i OKViken! 


Derfor skal du velge helsefag

20 mars 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Gå til toppen