Hvor skal jeg søke læreplass?

Hvor skal jeg søke læreplass?

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram og skal snart ut i lære? Da kan det være lurt å være tidlig ute med å søke om læreplass for å kapre en plass i drømmebedriften! Det å være lærling i en bedrift hvor man har lyst til å jobbe senere kan være en kjempefin måte å få innsikt i hvordan bedriften fungerer og hva yrket du utdanner deg til egentlig innebærer.

Trenger du hjelp til å søke om læreplass? Ta kontakt med oss, så skal vi hjelpe deg med søknadsprosessen!

Hva er en lærling?

Som lærling har du arbeidspraksis i en bedrift etter to år på yrkesfaglig utdanningsprogram i videregående skole. Målet med læretiden er at du skal få mer innsikt i fagfeltet ditt og at du skal få muligheten til å jobbe på en arbeidsplass som er relevant for utdanningen din. I løpet av læretiden fordyper du deg i arbeidsoppgaver som er relevante for yrket ditt. Underveis i opplæringen har du en veileder som hjelper deg.

Læretiden skal bestå av omtrent like mye opplæring i faget og verdiskaping for bedriften, og du fungerer som en ansatt på lik linje med de andre arbeidstakerne du jobber sammen med. Dette innebærer at du har en del plikter overfor lærebedriften, men også at du har de rettighetene som andre arbeidstakere har. En av rettighetene du har som lærling, er retten til å få lønn for arbeidet. I begynnelsen av læretiden tjener lærlinger litt mindre fordi en stor del av tiden går med til opplæring. Etter hvert som du lærer mer og i større grad kan bidra til verdiskaping for bedriften, vil du også gå opp i lønn. Når læretiden er fullført, har du rett til å gå opp til fag- eller svenneprøven.

Hvordan skal jeg søke læreplass?

Det er viktig å være tidlig ute med å søke om læreplass i den bedriften du ønsker å jobbe hos. Når du har bestemt deg for hvor du vil søke leverer du en CV og søknad direkte til bedriften. I tillegg må du legge inn en søknad om læreplass på www.vigo.no. Fristen for å levere en søknad er 1. mars hvert år. Dersom du ikke har funnet lærebedrift på egenhånd innen 1. mars, vil vi i opplæringskontoret OKViken hjelpe deg med å komme i kontakt med aktuelle lærebedrifter du kan søke hos. Dersom du ikke får læreplass til tiden, har du rett til alternativt opplæringsopplegg. Dette innebærer som oftest Vg3 i skole.

Vær tidlig ute

Husk at det er mange som skal ut i lære samtidig og mange som ønsker seg læretid i samme bedrift. Derfor er det nyttig å starte søknadsprosessen tidlig. Husk på at en god læreplass, er et sted du trives og utvikler deg i yrket!

Har du flere spørsmål om hvordan du skal søke om læreplass eller trenger hjelp med søknadsprosessen? Ta kontakt med oss her, så skal vi hjelpe deg så godt vi kan.


Hvordan melde seg opp til fagprøve

21 mai 2024

De aller fleste lærlinger slipper å bekymre seg for oppmelding til fagprøven. Les mer om rutiner rundt oppmelding til avsluttende prøve her.

Gå til toppen