Spørsmål og svar rundt fagbrev på jobb
Fagbrev på jobb er en ordning som lar voksne i arbeid ta fagbrev på jobben sin. Les svar på alle vanlige spørsmål rundt ordningen her.
For å søke læreplass, må du ha gått to år på videregående skole på yrkesrettet linje. Her får du tilegnet deg mye kunnskap som er rettet mot det arbeidet du skal jobbe med etter endt utdanning.
For å komme inn på yrkesrettet linje må du ha bestått ungdomsskolen. Dette er det første steget mot å få læreplass. Deretter kan du søke læreplass i bedrift. Hovedløpet for en lærling er å gå to år i skole og to år i bedrift.
Vi i OKViken kan hjelpe deg når du skal søke læreplass i Viken fylkeskommune. Vi sender søknaden din videre til kommunene, og disse kan selv bestemme hvem de ønsker å ta inn som lærling. Dette blir avklart gjennom et intervju.
Søknadsfristen for elever og andre som ønsker å søke læreplass er 1. mars. Hovedinntaket av lærlinger foregår i august eller september hvert år, men det finnes også flere som tar inn lærlinger gjennom hele året etter direkte søknad. For ansettelse fra høsten må du søke om læreplass på vigo.no på våren.
Når du får tilbud om læreplass i en bedrift og begynner din læretid, er det visse krav og forventninger fra arbeidsgiver som du er nødt til å forholde deg til. Det forventes blant annet at du skal:
Som lærling i en av kommunene i Opplæringskontoret vårt får du flere fordeler:
Det å være lærekandidat er et alternativ til å være lærling. Dette kan passe for deg som tror det kan bli utfordrende å fullføre læretiden og ta fag- eller svennebrev. Som lærekandidat får du muligheten til å få et kompetansebevis og gjennomføre deler av læreplanen. Hvordan utdannelsen foregår avtales med den enkelte kandidaten og det utarbeides en individuell læreplan. Dette regnes som en grunnkompetanse, som senere kan bygges videre til en yrkeskompetanse/fagbrev.
Har du flere spørsmål om lærlingplass i bedrift? Kontakt oss gjerne her for mer informasjon!
Fagbrev på jobb er en ordning som lar voksne i arbeid ta fagbrev på jobben sin. Les svar på alle vanlige spørsmål rundt ordningen her.
Ønsker du å jobbe med barsel- og barnepleie? Bli barsel- og barnepleier med fagbrev som helsefagarbeider. Les hvordan her.
Er du syk over en lengre eller kort periode i læretiden din? Les mer om dine rettigheter og krav her.