Faget for deg som er interessert i mekanikk og elektronikk

Faget for deg som er interessert i mekanikk og elektronikk

Hver eneste dag bruker vi automatiserte systemer, alt fra mobil og vaskemaskin, til oljeindustri, matproduksjon og sykehus. Hva tror du folk som levde for hundrevis år siden ville tenkt om de fikk vite at mennesker i nåtiden kan slukke lyset ved hjelp av stemmen, ha selvkjørende biler og roboter som lager maten vi spiser?

Det er mange som ikke er klar over de forskjellige måtene automatiserte anlegg former hverdagen. Automatisering er så integrert i samfunnet at det virker helt naturlig, men det er jo noen som bygger, drifter og monterer alt sammen. Hvis du er en av de som liker å plukke ting fra hverandre for å se hvordan de fungerer, har en interesse for mekanikk og elektronikk, da er automatiseringsfaget perfekt for deg!

Utforsk en verden av teknologiske løsninger

Det finnes utallige automatiserte løsninger i mange forskjellige industrier. Som lærling i automatiseringsfaget vil du utforske flere av disse. Hoveddelen av det du lærer handler om mekanikk og elektronikk. Du vil få et innblikk i hvordan elektroniske systemer fungerer, og hvordan du kan bruke mekaniske løsninger til å automatisere prosesser. 

Fra idé til utførelse, montering til drifting, vil du få opplæring i det meste innen automatisering. Du vil utarbeide tegninger i 2D og 3D, vurdere materialbehov med tanke på best utnyttelse av ressurser og miljøhensyn, bruke verktøy og maskiner for kutting, saging, knekking, boring, gjenging, dreiing, fresing, skjæring og rørbøying, og kunne planlegge og sette i drift ulike anlegg og systemer. 

En praktisk utdannelse

Hvis du foretrekker praktiske fag hvor du slipper å sitte i et klasserom hele dagen, vil du like automatiseringsfaget. Selv om mye av undervisningen foregår i praksis, er det også en god del matte og fysikk. Forståelse for elektrisitet og mekaniske prinsipper er selvsagt viktig.

Les mer på OKViken sin side om automatiseringsfaget her.

På utdanning.no kan du lese mer om hvordan det er å jobbe som automatiker.


Alt om lønn for lærlinger

21 mai 2023

I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite om lønn som lærling, feriepenger, pensjon, lønnsutbetaling, studielån og sykelønn.

Lærlinglønn

20 mai 2023

Som lærling vil du tjene det samme som begynnerlønnen til en fagarbeider, fordelt over to år. Her kan du lese hvor mye du tjener som lærling i 2023.

Gå til toppen