Spørsmål og svar rundt fagbrev på jobb
Fagbrev på jobb er en ordning som lar voksne i arbeid ta fagbrev på jobben sin. Les svar på alle vanlige spørsmål rundt ordningen her.
Hvordan fremtidens arbeidsliv vil se ut vet vi ikke enda, men droneoperatørfaget er et frempek på hvordan det kan bli. Jon-Erling Svendsen er lærling i faget og får man være med på å utvikle et fag hvor bruksområdene stadig utvides.
Etter å ha gått Elektro og datateknologi i Vg1 så Jon-Erling mulighetene med det relativt nye lærefaget Dronefag og søkte dette som spesialisering i Vg2. Nå har Jon-Erling "konvertert" sin elevstatus ved Glemmen videregående skole i Fredrikstad til lærling og arbeidstaker. Hverdagen består av å bistå og hjelpe med å planlegge aktiviteter for elever og sine tidligere lærere.
- Mange tenker at det er gøy å fly drone - og det er det - men arbeidsoppgavene består av mye mer enn kun å fly drone, forteller Jon-Erling.
Han forklarer at før flyvning så må operasjonen planlegges og man må sjekke ut risiko på på både bakke og i lufta på området man skal fly. I tillegg må man lese teknisk dokumentasjon og forholde seg til regelverk for droneflyvning. Når man gjennomfører oppdraget forholder en droneoperatør seg til det man på fagspråket kaller "airmanship". Det betyr at man prøver å gjennomføre oppdraget slik at man unngår å påvirke omgivelser som f.eks. fugleliv på en negativ måte. Oppdraget er ikke fullført før det er loggført og evaluert i etterkant. I tillegg lærer man hvordan en drone er bygd opp og fungerer slik at man kan gjennomføre vedlikehold av den.
Til oppdragene bruker de universelle droner som påmonteres kameraer. Vanligvis er det snakk om RGB-kamera som brukes til visuell inspeksjon eller varmesøkende IR-kamera som brukes til f. eks. søk etter savnede personer eller inspeksjon av solcelleanlegg. Det finnes også egne droner for oppdrag under vann.
- I løpet av læretiden har jeg vært med på mange spennende oppdrag. Det har vært alt fra boligfoto og takinspeksjon til søk- og redningsøvelse og oppdrag i forbindelse med oljeberedskap, forteller Jon-Erling.
Mulighetene er mange og det utvikles stadig nye bruksområder. Bruken av drone gjør mange oppgaver mer effektive og kostnadsbesparende. I et HMS-perspektiv reduseres risikoen for menneskelig skade ved at dronen kan være øyne høyt oppe mens personell er trygt stasjonert på bakken.
- Når man engasjerer seg i faget finner man god støtte i faglige nettverk med droneoperatører fra andre steder i landet, fortelle Jon-Erling.
Droneoperatørfaget er ennå et smalt fagområde, men det utvikler seg hele tiden. I dag er det behov for læreplasser i droneoperatørerfaget i både kommuner og private bedrifter, men siden faget er relativt nytt er det få som har den ønskede kompetansen som skal til for å være faglig leder for eventuelle lærlinger. Kanskje er lærlinger som Jon-Erling en del en av løsningen når han om et drøyt år har fagbrevet i hånden og kan kalle seg faglært droneoperatør?
Fagbrev på jobb er en ordning som lar voksne i arbeid ta fagbrev på jobben sin. Les svar på alle vanlige spørsmål rundt ordningen her.
Ønsker du å jobbe med barsel- og barnepleie? Bli barsel- og barnepleier med fagbrev som helsefagarbeider. Les hvordan her.
Er du syk over en lengre eller kort periode i læretiden din? Les mer om dine rettigheter og krav her.