Bidra til bedre helse hos mennesker

Bidra til bedre helse hos mennesker

Som ernæringskokk lager du mat til mennesker som ikke kan lage egen mat. Typiske arbeidsplasser er sykehus, gamlehjem, fengsler, folkehøgskoler og andre typer store institusjoner.

Den største utfordringen for en ernæringskokk er å lage ernæringsriktig og velsmakende mat til mange mennesker på en gang. Ofte er det ulike dietter og ernæringsbehov man må ta hensyn til, og ernæringsmessig korrekt variasjon i retter er ekstra viktig.

Et viktig yrke som gir glede

En ernæringskokks jobb er å lage mat som gir gode opplevelser. I helse- og omsorgssektoren er du en svært viktig ressurs, og bidrar til både glede og økte helsegevinster.

Hovedarbeidsoppgaver for en ernæringskokk er:

  • Tilberede store mengder mat
  • Sørge for høy hygienisk standard i arbeidet
  • Bruke maskiner og utstyr, og gjøre enkelt vedlikehold på det
  • Følge ernæringsmessig korrekt variasjon av retter og menyer
  • Følge budsjetter og bedriftsøkonomisk praksis i produksjonen

 

 

Personlige egenskaper

For å jobbe på et storkjøkken hvor mange mennesker skal bli mettet hver dag, er det viktig at du er effektiv og nøyaktig. Å ha en interesse for sunt kosthold og matlaging er også en viktig egenskap. Man jobber ofte mange sammen, og det er viktig at du er samarbeidsvillig. Personlig hygiene er også svært viktig i jobben.

Hvordan blir jeg ernæringskokk?

Du går først to år på videregående skole før du går ut i lære. Vg1 restaurant- og matfag og Vg2 kokk- og servitørfag. Etter dette følger to år i lære i bedrift som for eksempel eldresenter, fengsel, folkehøgskole, sykehjem eller sykehus.

Du lærer om tilberedning av mat, smak, estetikk, ernæring, råvarer, økonomi og hygiene.

Hovedområdene du lærer om under opplæringen er:

  • Råvarer og produksjon
  • Kostplanlegging og spesialkost
  • Hygiene og kvalitetsstyring
  • Bransje, bedrift og miljø

Opplæringen som ernæringskokk skal legge til rette for varierte arbeidsoppgaver, kreativitet og løsningsorientering, samt utvikle evne til service, samarbeid, kommunikasjon og fremme likestilling.

Se hele læreplanen for en ernæringskokk her.

Har du spørsmål om det å være lærling? Kontakt oss her!


Bli helsefagarbeider

07 november 2023

For å bli helsefagarbeider må du velge helse- og oppvekstfag på Vg1, mens du fortsatt går på ungdomsskolen. Etter fire år har du fullført yrkesutdannelse.

Bli mediedesigner

17 oktober 2023

Som mediedesigner produserer og utformer du visuell kommunikasjon for digitale og analoge flater. Dette er et spennende yrke i utvikling.

Gå til toppen