Mediedesignfaget

Mediedesigner er et yrke som passer for deg som har kreative ferdigheter og liker å bruke ulike visuelle virkemidler på en kreativ måte. Det er en bransje i stadig utvikling, og du vil alltid lære nye ting. 

Mediedesignfaget

For å bli mediedesigner må du fullføre Vg1 Informasjonsteknologi og medieproduksjon og Vg2 Medieproduksjon, før du går to år i lære. 

Arbeidsoppgaver for en mediedesigner

Arbeidshverdagen for en mediedesigner er spennende og variert. Du får mulighet til å jobbe kreativt med visuelle virkemidler på mange ulike måter, og være med på prosessen fra idéfasen til ferdigstilt produkt. Din viktigste oppgave vil være å sørge for at informasjon formidles til målgruppen på en spennende og tydelig måte. Arbeidsverktøyene du vil bruke mye er Adobe Illustrator, Photoshop og InDesign.

Arbeidshverdagen vil blant annet bestå av:

  • design og produksjon av annonser, plakater og brosjyrer
  • design og produksjon av annen visuell kommunikasjon og emballasje
  • design og produksjon av bøker, magasiner og tidsskrifter
  • design og produksjon til nettsider og andre digitale flater
  • formgi både det visuelle uttrykket og innholdet

Her kan du jobbe som mediedesigner

Som mediedesigner kan du jobbe i en rekke ulike bedrifter, men først og fremst grafiske bedrifter. Blant annet reklame- og designbyråer, trykkerier, multimedieselskaper, TV- og produksjonsselskaper, digitale bedrifter, aviser og medie- og informasjonsavdelinger. 

Mediedesignerfagets hovedområder

Mediedesignerfaget er satt sammen av tre hovedområder:

  • Mediedesign

Dette hovedområdet omfatter idéutvikling, komposisjon og design av ulike medieprodukter innenfor lærebedriftens tjeneste- og produktspekter. Man skal utvikle estetisk sans, problemløsing og kreativ tenking. Man lærer også om typografi og hvordan elementene tekst, form, farge, lyd og bilde egner seg i ulike medieprodukter. 

  • Medieproduksjon

Medieproduksjon handler om hvordan man kan bruke mediedesign til funksjonelle produkter etter lærebedriftens behov. Det inngår også å skape gode arbeidsrutiner samt ferdigheter i bruk av verktøy, teknologi og utstyr. 

  • Bedrift, kunde, marked 

Omfatter lærebedriftens bedriftskultur, organisering, forretningsidé, markedsområde, kundegrupper og produkter og tjenester som ligger til grunn for bedriftens virksomhet. Hovedområdet omfatter videre kvalitetssikring av eget arbeid. Gjeldende regelverk for HMS inngår også.

Sluttvurderingen av læretiden som mediedesigner

Etter at du har avsluttet læretiden, skal du gjennomføre svenneprøven. Alle hovedområdene innen mediedesignerfaget inngår i svenneprøven, slik at du blir testet i alle deler av fagområdet. Svenneprøven skal gjennomføres innenfor en tidsramme på 6-8 virkedager.

Ved bestått svenneprøve får du et svennebrev med yrkestittelen mediedesigner. 

Har du noen spørsmål angående mediedesignerfaget eller svenneprøven, kan du kontakt oss i OKViken her.

Vil du lese mer om mediedesignerfaget? Klikk deg inn på Utdanning.no 


IT-driftsfaget

10 mars 2023

Er du interessert i data og IT, og ønsker å jobbe med IKT-systemer i små og store bedrifter? Da kan IT-driftsfaget være riktig utdanningsretning for deg!

Medieteknikkfaget

20 mars 2024

Medietekniker er et yrke som passer for deg som har kreative og tekniske ferdigheter og liker å bruke jobbe med lyd, bilde og lys i medieproduksjoner. Les mer.

IT-utviklerfaget

20 mars 2024

Interessert i data/IT? Ønsker du å jobbe med koding, programmering og integrasjon av programvare i små og store bedrifter? IT-utvikler være noe for deg!

Gå til toppen