Slik får du fagbrevet

Slik får du fagbrevet

Å få fagbrev er en prosess som starter allerede i tiende klasse på ungdomsskolen. Deretter følger to år på Vg1 og Vg2, som avsluttes med normalt to års læretid i en bedrift, hvor årene er en blanding av ett års opplæring og ett års verdiskapning, altså arbeid.

Merk at lengden på læretiden varierer avhengig av hvilken retning du har valgt. Skal du bli byggdrifter eller feier, går du ett år på videregående, før tre år i lære.  

Du søker når du går i 10. klasse

Er du ungdom og ønsker fagbrev, skal du søke deg inn på en yrkesfaglig linje. Studieprogrammet du søker deg inn på, gir deg grunnleggende kompetanse i allmennfagene, og opplæring i jobben du senere skal utføre.

Læreplasser i bedrift

Det er fylkeskommunen som formidler læreplasser i fag som du har søkt. Likevel er det bedriften selv som velger ut hvilke søkere som tilbys læreplass etter et intervju. Formidlingen av læreplasser pågår helt til 1. september.

Fagprøven gir deg fagbrev

For å få fagbrevet, må man bestå læretidens eneste eksamen, som kalles «fagprøven». Denne kan gjennomføres innen tre måneder før eller tre måneder etter endt læretid. Fagbrevet viser til fullført yrkesutdannelse og du kan kalle deg fagarbeider.

OKViken hjelper deg med læreplass

OKViken jobber for skaffe læreplasser for elever som vil ut i lære i Viken Fylkeskommune og fylkets kommuner. Vi kvalitetssikrer gjennomføringen av opplæringen, slik at du som lærling får rikelig med kompetanse og god oppfølging.

Har du spørsmål til oss i OKViken? Kontakt oss her!


Derfor skal du velge helsefag

24 januar 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Bli helsefagarbeider

07 november 2023

For å bli helsefagarbeider må du velge helse- og oppvekstfag på Vg1, mens du fortsatt går på ungdomsskolen. Etter fire år har du fullført yrkesutdannelse.

Gå til toppen