Slik får du fagbrevet

Slik får du fagbrevet

Å få fagbrev er en prosess som starter allerede i tiende klasse på ungdomsskolen. Deretter følger to år på Vg1 og Vg2, som avsluttes med normalt to års læretid i en bedrift, hvor årene er en blanding av ett års opplæring og ett års verdiskapning, altså arbeid.

Merk at lengden på læretiden varierer avhengig av hvilken retning du har valgt. Skal du bli byggdrifter eller feier, går du ett år på videregående, før tre år i lære.  

Du søker når du går i 10. klasse

Er du ungdom og ønsker fagbrev, skal du søke deg inn på en yrkesfaglig linje. Studieprogrammet du søker deg inn på, gir deg grunnleggende kompetanse i allmennfagene, og opplæring i jobben du senere skal utføre.

Læreplasser i bedrift

Det er fylkeskommunen som formidler læreplasser i fag som du har søkt. Likevel er det bedriften selv som velger ut hvilke søkere som tilbys læreplass etter et intervju. Formidlingen av læreplasser pågår helt til 1. september.

Fagprøven gir deg fagbrev

For å få fagbrevet, må man bestå læretidens eneste eksamen, som kalles «fagprøven». Denne kan gjennomføres innen tre måneder før eller tre måneder etter endt læretid. Fagbrevet viser til fullført yrkesutdannelse og du kan kalle deg fagarbeider.

OKViken hjelper deg med læreplass

OKViken jobber for skaffe læreplasser for elever som vil ut i lære i Viken Fylkeskommune og fylkets kommuner. Vi kvalitetssikrer gjennomføringen av opplæringen, slik at du som lærling får rikelig med kompetanse og god oppfølging.

Har du spørsmål til oss i OKViken? Kontakt oss her!


Derfor må du dokumentere læretiden

17 september 2023

Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.

Det er ikke for sent å ombestemme seg

10 september 2023

Om du har valgt feil utdanningsprogram på videregående kan du ombestemme deg frem til og med 31 oktober. Hva med å bytte til yrkesfag, eller gå i lære?

Gå til toppen