Yrkesfag eller studiespesialisering?
Er du tiendeklassing og lurer på hva du skal velge til neste år? Studiespesialiserende er kanskje det vanligste – men er det rett for deg?
Å få fagbrev er en prosess som starter allerede i tiende klasse på ungdomsskolen. Deretter følger to år på Vg1 og Vg2, som avsluttes med normalt to års læretid i en bedrift, hvor årene er en blanding av ett års opplæring og ett års verdiskapning, altså arbeid.
Merk at lengden på læretiden varierer avhengig av hvilken retning du har valgt. Skal du bli byggdrifter eller feier, går du ett år på videregående, før tre år i lære.
Er du ungdom og ønsker fagbrev, skal du søke deg inn på en yrkesfaglig linje. Studieprogrammet du søker deg inn på, gir deg grunnleggende kompetanse i allmennfagene, og opplæring i jobben du senere skal utføre.
Det er fylkeskommunen som formidler læreplasser i fag som du har søkt. Likevel er det bedriften selv som velger ut hvilke søkere som tilbys læreplass etter et intervju. Formidlingen av læreplasser pågår helt til 1. september.
For å få fagbrevet, må man bestå læretidens eneste eksamen, som kalles «fagprøven». Denne kan gjennomføres innen tre måneder før eller tre måneder etter endt læretid. Fagbrevet viser til fullført yrkesutdannelse og du kan kalle deg fagarbeider.
OKViken jobber for skaffe læreplasser for elever som vil ut i lære i Viken Fylkeskommune og fylkets kommuner. Vi kvalitetssikrer gjennomføringen av opplæringen, slik at du som lærling får rikelig med kompetanse og god oppfølging.
Har du spørsmål til oss i OKViken? Kontakt oss her!
Er du tiendeklassing og lurer på hva du skal velge til neste år? Studiespesialiserende er kanskje det vanligste – men er det rett for deg?
Hverdagen til en anleggsgartner er variert, og som anleggsgartner vil du jobbe på mange forskjellige steder for alle mulige typer virksomheter.
Det er nesten ingen industrier som ikke har noe behov for en automatiker og som automatiker vil hverdagen være spennende og variert. Les mer.