Malerfaget

Som maler vil du kunne jobbe både inne- og utendørs. Som maler har du en rekke arbeidsmuligheter og du ville kunne jobbe med både nye og eldre bygninger som trenger oppussing eller restaurering.

Malerfaget

En viktig arbeidsoppgave for en maler er å velge riktig materiale for hvert enkelt prosjekt, samt bruke riktig verktøy og forskjellige metoder for å beskytte overflater og lette renholdet. 

I malerfaget vil det bli lagt vekt på at du som lærling skal inneha kompetanse og erfaring med overflatebehandling av installasjoner og bygg. Opplæringen innebærer riktig vern, dekorasjon, fargebruk og vedlikehold av overflatene. Det vil bli satt særlig fokus på kreativitet og utvikling at forskjellige metoder basert på hvilken type materiale du jobber med. Under opplæringen vil du lære deg mye om tekniske hjelpemidler, nye metoder og miljøvennlige produkter. 

Det vil bli lagt vekt på at opplæringen skal skje i henhold til gjeldende lovverk for miljø, trygghet og helse, og at arbeidet skal utføres korrekt. Videre vil det også være et fokus på evnen til å kommunisere godt med samarbeidspartnere, kunder og kollegaer.

Malerfagets hovedområder 

  • Produksjon 

Produksjon handler fremst om overflatebehandling av både ubehandlet og behandlet underlag, både inne og ute. Du får også opplæring i underlagenes egenskaper, bruksområder og tilstand. Også valg av verktøy og materialer inngår, og HMS og kvalitetssikring står sentralt. 

  • Bransjelære 

Inngående i dette området er materialkunnskap og produksjonsutstyr. Bruk av veiledninger, tegninger og måleverktøy som grunnlag for arbeidet samt dokumentasjon er også i fokus. Du får også god opplæring i kundebehandling og yrkesetikk, i tillegg til faghistorie og hvilken plass lærefaget har i samfunnet. 

Aktuelle arbeidsoppgaver for en maler

Som maler har du normalt arbeidsoppgaver som: 

  • beskytte, vedlikeholde og fargesette nye, ubehandlede og tidligere behandlede overflater innvendig og utvendig
  • bruke verktøy som pensel, rull og sprøyte til å påføre, beis, olje, lakk og maling
  • sette opp tapet
  • legge vegg- og gulvbelegg
  • bruke lim og sparkel
  • legge tepper og vinylgulv
  • påføre membransystemer og legge gulv i våtrom
  • restaurering, dette krever oftest eldre malingsteknikker

Hvor kan du jobbe som maler?

Som ferdig utdannet maler kan du jobbe i både offentlig og privat sektor. De aller fleste jobber i både små og store malermesterbedrifter som driver med gulv, tak og vegger. Det finnes også noen bedrifter som har spesialisert seg innen gulvlegging eller veggdekorasjon. Enkelte malere jobber i bedrifter som produserer tapet, gulv og maling. 

Sluttvurdering av læretiden som maler

Etter å ha gjennomført læretiden, skal du gjennomføre og bestå fagprøven. 

Alle hovedområdene innen malerfaget inngår i fagprøven, slik at du blir testet i alle deler av fagområdet.

Fagprøven skal gjennomføres innenfor en tidsramme på 5 virkedager.

Har du noen spørsmål om fagprøven eller malerfaget, kan du kontakte oss i OKViken her.

Høres malerfaget ut som noe for deg? Les mer om malerfaget hos utdanning.no her.


IT-driftsfaget

10 mars 2023

Er du interessert i data og IT, og ønsker å jobbe med IKT-systemer i små og store bedrifter? Da kan IT-driftsfaget være riktig utdanningsretning for deg!

Medieteknikkfaget

20 mars 2024

Medietekniker er et yrke som passer for deg som har kreative og tekniske ferdigheter og liker å bruke jobbe med lyd, bilde og lys i medieproduksjoner. Les mer.

IT-utviklerfaget

20 mars 2024

Interessert i data/IT? Ønsker du å jobbe med koding, programmering og integrasjon av programvare i små og store bedrifter? IT-utvikler være noe for deg!

Gå til toppen